Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia UNESCO a veda

Snem SAV odsúhlasil na post predsedu akadémie Pavla Šajgalíka

Pavol Šajgalík Foto: TASR/Martin Baumann

Návrh na vymenovanie musia teraz doručiť ministrovi školstva, ten ho následne posunie prezidentovi SR, ktorý predsedu SAV vymenuje.

Bratislava 7. januára (TASR) - Novým predsedom Slovenskej akadémie vied (SAV) by sa mal stať Pavol Šajgalík, ktorý doteraz zastával funkciu podpredsedu SAV pre ekonomiku. Rozhodli o tom dnes členovia Snemu SAV na mimoriadnom zasadnutí. Návrh na vymenovanie musia teraz doručiť ministrovi školstva, ten ho následne posunie prezidentovi SR, ktorý predsedu SAV vymenuje.

Šajgalík získal podporu 71 percent členov snemu, volilo 60 delegátov rozdelených do troch komôr. "Necítim sa ako víťaz, cítim sa ako človek, ktorý má túto inštitúciu vyviesť z problémov, ktoré sa nakopili," uviedol bezprostredne po zvolení Šajgalík. Voľby prebehli podľa jeho slov v trochu dramatickej situácii po odvolaní predchádzajúceho predsedu SAV Jaromíra Pastoreka.

Pavol Šajgalík vo voľbách nemal protikandidáta. Delegáti mu kládli otázky vyše dve hodiny. "Otázky boli všakovaké, od financovania SAV, cez to, ako si predstavujem vybudovať dôveru, s ktorými členmi predsedníctva si viem predstaviť spoluprácu a s ktorými nie," priblížil. Ako prvé chce otvoriť diskusiu s ministrami o rozpočte SAV či dokončiť novelu o SAV.

Jedna z najdôležitejších úloh je podľa jeho slov opäť získať jednotu vo vedeckej inštitúcii. "Ja som iný typ, ktorý je viac otvorený, viac komunikuje, viac necháva ľudí rozprávať a dúfam, že touto metódou sa mi podarí znova a vo veľmi krátkom čase obnoviť dôveru smerom k snemu aj v rámci celého predsedníctva," dodal. Šajgalík pôsobí v Ústave anorganickej chémie SAV. Ako externý učiteľ prednáša na Slovenskej technickej univerzite v Bratislave a na Trenčianskej Univerzite Alexandra Dubčeka. Na svojom konte má viacero vedeckých ocenení. Stal sa napríklad vedcom roka 2006.

"Myslím, že je to pomerne presvedčivé a povedal by som, že je to prvý krok k tomu, aby sa akadémia zase vrátila do svojho normálneho rytmu a práce," reagoval po voľbách predseda Snemu SAV Karol Marhold. Ako informoval, návrh na vymenovanie nového predsedu SAV chcú na ministerstvo školstva poslať už vo štvrtok (8.1.).

Šajgalík na poste predsedu SAV nahradí Jaromíra Pastoreka, ktorého delegáti snemu ešte 18. decembra na mimoriadnom rokovaní navrhli odvolať. Kritici mu nevyčítali len rozpočet SAV na rok 2015, ale aj to, že nezastupoval vedcov tak, ako by mal, či zlú komunikáciu vo vnútri inštitúcie. Za návrh vtedy hlasovalo 62,5 percenta všetkých delegátov snemu.

Návrh na odvolanie Pastoreka už doručili na ministerstvo školstva. V najbližších dňoch má tento návrh rezort školstva posunúť prezidentovi. Iba ten môže predsedu SAV zbaviť funkcie.