Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia UNESCO a veda

Štúdia: Tropické cyklóny silnejú rýchlejšie ako v minulosti

cyklón Faní, archívne foto Foto: TASR/AP

Tropické cyklóny nad Atlantickým oceánom sa označujú ako hurikány a najväčšiu úlohu pri ich vzniku a intenzite má vodná para.

New York 20. októbra (TASR) – Tropické cyklóny v Atlantickom oceáne a Karibskom mori dokážu omnoho rýchlejšie zosilnieť ako tomu bolo v minulosti. Vyplýva to zo štúdie zverejnenej v odbornom časopise Scientific Reports, informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

Tropické cyklóny nad Atlantickým oceánom sa označujú ako hurikány a najväčšiu úlohu pri ich vzniku a intenzite má vodná para. Ohrievanie planéty zvyšuje teplotu oceánu, z ktorého do atmosféry stúpa viac vodnej pary. Zvyšuje sa však aj teplotu vzduchu, ktorý tropickým cyklónam umožňuje pohltiť väčšie množstvo vodnej pary a dokážu ju pohltiť rýchlejšie, uvádza Andra Garnerová z Rowan University v New Jersey.

Tento trend je znepokojivý najmä preto, že komplikuje predpovedanie vzniku hurikánov, ktoré môžu napáchať katastrofické škody, hovorí Garnerová.

Podľa analýzy údajov z databázy Hurdat2, ktorá obsahuje podrobné údaje o všetkých hurikánoch vyplynulo, že pravdepodobnosť zosilnenie hurikánu z kategórie 1 do 24 hodín od svojho vzniku na ničivú kategóriu 3 je teraz viac než dvojnásobne vyššia. Od roku 1979 do roku 1990 sa pohybovala na úrovni 3,23 percenta, od roku 2021 do roku 2020 stúpla na 8,12 percenta.

Výsledky štúdie jasne poukazujú na to, že ďalšie posilňovanie hurikánov je možné obmedziť iba spomalením globálneho otepľovania, tvrdí autorka štúdie. Vyzvala preto na vypracovanie územného plánu pre pobrežia a prijatie opatrení, ktoré zraniteľným obciam umožnia čeliť neustále sa meniacim hrozbám v podobe tropických cyklón.