Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia UNESCO a veda

Technológia protónového centra je pripravená na návrat do Ruska

Na snímke minister školstva vedy, výskumu a športu SR Juraj Draxler počas rozhovoru pre TASR 27. decembra 2014 v Bratislave. Foto: TASR/Baumann

Informoval o tom dnes minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Juraj Draxler. Na technologické dovybavenie protónového centra bolo podľa neho minulý mesiac vyhlásené verejné obstarávanie.

Bratislava 9. januára (TASR) – Podstatná časť technológie, ktorá bola určená pre Protónové centrum Ústrednej vojenskej nemocnice (ÚVN) SNP Ružomberok, je pripravená na návrat do Ruska. Informoval o tom dnes minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Juraj Draxler.

Na technologické dovybavenie protónového centra bolo podľa neho minulý mesiac vyhlásené verejné obstarávanie. „Pokiaľ som správne informovaný, ponuky si prevzalo päť záujemcov a budeme tento proces ďalej sledovať. Snažíme sa dospieť k tomu, aby protónové centrum naozaj fungovalo a smerujeme k tomu všetky aktivity. Je to aj otázka prestíže, pretože nie je veľa krajín, ktoré túto technológiu majú, a kde sa naozaj vo všeobecnom ponímaní využíva,“ povedal minister školstva.

„V medicínskom využití ide o pomerne novú technológiu, takže treba veľmi pozorne sledovať, do akej miery je naozaj efektívna. A vždy sú diskusie, čo sa týka priamo využívania. Medicínske diskusie o tom, aká má byť dajme tomu skupina ochorení, pre ktoré je to naozaj efektívna liečba. Ale v tejto chvíli je pre nás dôležité, aby protónové centrum fungovalo,“ podotkol Draxler.

Predchádzajúci minister školstva Peter Pellegrini v minulom roku v októbri počas návštevy v ružomberskej ÚVN uviedol, že vrátením ruskej technológia sa odblokuje zložená zábezpeka ÚVN na úrovni 900.000 eur. „Začiatkom októbra sme zároveň podpísali zmluvu s naším Centrom vedecko-technických informácií SR o nenávratnom finančnom príspevku takmer 15 miliónov eur. V rámci nového projektu by mala byť z týchto prostriedkov zakúpená technológia protónového synchrotrónu novšej generácie,“ povedal v októbri 2014 Pellegrini.