Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia UNESCO a veda

UNESCO: Nedostatok pitnej vody môže byť zdrojom konfliktov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Správa uvádza, že celosvetovo nemá prístup k pitnej vode 2,2 miliardy ľudí a 3,5 miliardy ľudí k bezpečnej sanitácii.

Brusel 22. marca (TASR) – Rastúci celosvetový nedostatok vody môže byť zdrojom konfliktov, varovala Organizácia OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) v správe vydanej v piatok pri príležitosti Svetového dňa vody. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

Správa uvádza, že celosvetovo nemá prístup k pitnej vode 2,2 miliardy ľudí a 3,5 miliardy ľudí k bezpečnej sanitácii.

Celosvetovo polovica ľudstva trpela niekoľko mesiacov v roku nedostatkom vody, uviedla generálna riaditeľka UNESCO Audrey Azoulayová. "V niektorých častiach sveta je nedostatok vody pravidlom, nie výnimkou," dodala.

"Dôsledky takejto situácie už poznáme: nedostatok vody nerozdúchava iba geopolitické napätie, ale ohrozuje aj základné ľudské práva, napríklad výrazne podrýva postavenie žien a dievčat," dopĺňa Azoulayová.

Generálna riaditeľka UNESCO uvádza, že zaistenie prístupu k vode a ochrana zdrojov pitnej vody sú kľúčovými výzvami komunít po celom svete.

Náklady na zaistenie univerzálneho prístupu k bezpečnej pitnej vode, sanitácii a hygiene v 140 krajinách s nízkymi a strednými príjmami by podľa odhadov správy v rokoch 2016 až 2030 dosiahli 1,7 bilióna amerických dolárov, teda 114 miliárd ročne.

Správa vychádza každoročne pri príležitosti Svetového dňa vody. Tohtoročnou témou je Vodou k prosperite a mieru.

"Téma Svetového dňa vody 2024 je výzvou, aby sme konali – udržateľne hospodárili s vodou, opäť sa zosúladili s planétou a budovali mier"
dodala Azoulayová.