Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

Ústav ekológie lesa SAV priblíži najnovšie poznatky vo výskume

Ilustračné foto. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Podujatie je súčasťou Týždňa vedy a techniky na Slovensku, Deň otvorených dverí bude v dvoch blokoch. Dopoludňajší, od 9.00 h do 11.00 h, je určený deťom základných škôl.

Zvolen 11. novembra (TASR) - Svoje najnovšie poznatky z oblasti výskumu ekológie lesa budú dnes sprostredkovávať na dni otvorených dverí vedeckí pracovníci Ústavu ekológie lesa (ÚEL) SAV vo Zvolene. Podujatie je súčasťou Týždňa vedy a techniky na Slovensku.

Ako pre TASR uviedla hovorkyňa ÚEL Katarína Sládeková, tohtoročný program je ešte pestrejší ako v minulých rokoch. Deň otvorených dverí bude sa bude konať v dvoch blokoch. Dopoludňajší, od 9.00 h do 11.00 h, je určený deťom základných škôl a otvorí ho prednáška. Už jej názov znie neobyčajne: Japonci, kraby a evolúcia. Ďalšie prezentácie pre školákov v podaní doktorandov ústavu zodpovedajú na otázky typu: Čo je to tu za rastlinu? Načo slúži termokamera? Dá sa vidieť neviditeľné? Ako rastie strom? Sú tieto lieky rovnaké a je vôbec citrón kyslý? Načo sú nám včely a hmyz? Pri odpovediach pomôžu rôzne ukážky, prezentované prístroje, literatúra, aj materiál prinesený z lesa.

Popoludní od 15.00 h bude program popularizujúci ekologickú vedu pokračovať pre dospelých návštevníkov. Inšpirujúce prednášky si pripravili viacerí vedeckí pracovníci ústavu. Hovoriť budú o meniacich sa podmienkach prostredia z pohľadu fenológie, o prirodzenej obnove bukových porastov, návštevníkom odhalia tajomstvá v živote motýľov. Bude sa diskutovať o tom, aký úžitok i škody prinášajú motýle ľuďom. V osobitnej prednáške sa návštevníci – laická verejnosť, dozvedia o financovaní Slovenskej akadémie vied na Slovensku.

Súčasťou popoludňajšieho programu bude populárna vedecká kaviareň, ktorá sa začne o 15.30 h pod názvom Smart governance: globálne zmeny – navigácia, adaptácia. Hosťom bude Tatiana Kluvánková-Oravská, pracovníčka bratislavského pracoviska ÚEL SAV. Predstaví smart governance ako moderný vedecký prístup, ktorý modeluje a predvída zmeny ľudského správania v podmienkach globálnych zmien. Využitie nachádza táto metóda pri testovaní alternatívnych politík a nových nástrojov rozhodovania v oblasti ochrany klímy, agro-biodiverzity, zdravia, energetiky, prírodných zdrojov. T. Kluvánková-Oravská spolu so svojimi kolegami sprostredkuje aj interaktívne ukážky modelov rozhodovania zamerané na ekosystémové služby.