Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

Na piatok ohlásili protest k situácii v Slovenskej akadémii vied

Ilustračné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Organizátori vyzývajú ministerstvo školstva, aby si bezodkladne splnilo svoju zákonnú povinnosť a zapísalo organizácie SAV do registra VVI.

Bratislava 2. augusta (TASR) – Iniciatíva Veda chce žiť! organizuje v piatok 3. augusta o 8.45 h v areáli Slovenskej akadémie vied (SAV) na bratislavskej Patrónke protestné zhromaždenie. SAV sa podľa iniciatívy v posledných týždňoch dostala do kritického stavu pre nečinnosť ministerstva školstva pri zápise organizácií SAV do registra verejných výskumných inštitúcií (VVI). TASR o tom informovali hovorcovia iniciatívy Veda chce žiť! Fedor Gömöry, Imrich Barák a Miloslav Bahna.

"Táto skutočnosť paralyzuje ústavy a vážne ohrozuje našu budúcnosť. Na stretnutí vystúpia predstavitelia predsedníctva SAV, Snemu SAV a Odborového zväzu SAV, ktorí budú informovať o vzniknutej situácii," vyjadrili sa členovia iniciatívy. Zhromaždenie sa uskutoční v rovnakom čase aj v Košiciach v aule ústavov SAV na Watsonovej ulici.

Organizátori vyzývajú ministerstvo školstva, aby si bezodkladne splnilo svoju zákonnú povinnosť a zapísalo organizácie SAV do registra VVI. "Ministerstvo k vykonaniu tohto kroku disponuje všetkými podkladmi vrátane tých, ktoré požadovalo nad rámec zákona. Apelujeme na najvyšších ústavných činiteľov, predsedu vlády Petra Pellegriniho, predsedu parlamentu Andreja Danka a prezidenta republiky Andreja Kisku, aby v rámci svojich kompetencií vyvinuli aktivity, ktoré by pomohli k splneniu tejto požiadavky. Očakávame, že najneskôr do 8. augusta si ministerstvo svoju povinnosť splní a všetky organizácie SAV do registra VVI zapíše. V opačnom prípade budeme vo verejných protestoch pokračovať," uvádza sa vo výzve, ktorá je zverejnená na webe iniciatívy.