Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

Vesmírna loď Dragon sa vrátila z misie na ISS, dopadla do oceánu

Vesmírna loď Dragon 2 Foto: TASR/AP

Nákladná kozmická loď Dragon, patriaca súkromnej americkej spoločnosti SpaceX, sa v noci dnes úspešne vrátila zo zásobovacej misie na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS).

Mys Canaveral 11. februára (TASR) - Nákladná kozmická loď Dragon, patriaca súkromnej americkej spoločnosti SpaceX, sa v noci dnes úspešne vrátila zo zásobovacej misie na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS).

Dragon sa od orbitálnej základne odpojil v utorok o 20.10 h SELČ a návrat na Zem mu trval približne päť a pol hodiny. Pomocou sústavy padákov dopadol do vôd Tichého oceánu, približne 418 kilometrov juhozápadne od kalifornského mesta Long Beach, oznámila agentúra AP.

Dragon priviezol na Zem dva nefunkčné komponenty zo skafandrov astronautov, ktoré budú analyzovať experti z americkej vesmírnej agentúry NASA. V bezposádkovej kozmickej lodi sa nachádza aj vyše 1800 kilogramov nákladu, vrátane vzoriek z vedeckých výskumov a zariadení.

Dragon dorazil k ISS 12. januára s oneskoreným 2300-kilogramovým nákladom potravín a vianočných darčekov pre aktuálnu šesťčlennú posádku základne. Pôvodne mal priletieť už pred Vianocami, jeho štart však opakovane odkladali pre problémy s nosnou raketou.