Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia VŠETKY SPRÁVY: Voľby do VÚC 2017

BRATISLAVA ONLINE: Novým bratislavský županom sa stal Juraj Droba

Na snímke kandidát na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba reaguje na zverejnené neoficiálne výsledky volieb do orgánov samosprávnych krajov Štatistickým úradom SR 5. novembra 2017 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Sledujte spolu s nami všetko, čo sa počas volebného dňa a po ňom deje v Bratislavskom kraji.

Bratislava 4. /5.novembra (Teraz.sk/TASR) - V boji o post predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) je 17 kandidátov – deväť nezávislých, ôsmi sú nominantmi politických strán či koalícií. O 50 poslaneckých miest v Zastupiteľstve BSK v ďalšom volebnom období sa bude uchádzať 356 kandidátov. Takýto počet evidovala volebná komisia BSK v utorok (31.10.). Teraz.sk sleduje voľby v Bratislavskom samosprávnom kraji ONLINE.

VŠETKY VOLEBNÉ ONLINY NÁJDETE TU


20:00

Náš ONLINE sa končí, ďakujeme, že ste volebný víkend sledovali spolu s nami. Redakcia Teraz.sk


16:50



16:35

Vekový priemer kandidátov, ktorí v sobotňajších (4.11.) regionálnych voľbách získali poslanecký mandát do Zastupiteľstva Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), je 45,5 roka. Vyplýva to zo zloženia 50-člennej skupiny novozvolených poslancov, medzi ktorými je 17 tridsiatnikov, rovnaký počet tých, ktorí majú 50 rokov a viac, 13 štyridsiatnikov a tiež trojica, ktorá prekročila 60. Štvrtinu poslancov tvoria ženy.

16:30
V bratislavskom krajskom parlamente
zostávajú starosta Dúbravky, Ružinova a Podunajských Biskupíc a pribudnú starosta Rače, Petržalky a Záhorskej Bystrice.

16:28

PREČÍTAJTE SI VIAC O SVOJOM PREDSEDOVI

16:15

Zastupiteľstvo Bratislavského samosprávneho kraja bude mať v nasledujúcom päťročnom volebnom období 50 poslancov (predtým 44). Bratislavu bude zastupovať 34 poslancov, zvyšných 16 mimobratislavské okresy.

14:41

GRATULOVALA AJ KONKURENCIA

J. Mrva a D. Krajcer zablahoželali J. Drobovi k víťazstvu

Mrva vníma výsledky volieb v BSK ako dobrý základ pre budúcnosť kraja v prospech občanov, a nie oligarchov. Na sociálnu sieť napísal, že on i Droba dokázali vo voľbách získať dobrý výsledok aj bez sponzorov či developerov.



Krajcer uviedol, že do týchto volieb išiel s cieľom, aby sa zmenil Bratislavský kraj. „Do kampane som vstúpil ako posledný, napriek tomu som získal dôveru takmer 14.000 ľudí. Nesmierne si vážim každý hlas. Gratulujem novozvolenému predsedovi BSK, môjmu kamarátovi, Ďurovi Drobovi,“ napísal na sociálnu sieť. Verí, že naplní očakávania voličov túžiacich po zmene.


13:22

M. Ftáčnik by bez hlasov Smeru-SD nemusel byť ani tretí, tvrdí M. Glváč

O výsledku Milana Ftáčnika, ktorý neuspel v boji o kreslo šéfa Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), je podľa krajského predsedu strany Smer-SD Martina Glváča zbytočné polemizovať. "No ak by nemal naše hlasy, nemusel byť ani tretí," skonštatoval na svojom facebookovom profile.



12:59

Volebná účasť v BSK bola treťou najvyššou zo všetkých krajov

Volebná časť v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) v sobotňajších (4.11.) voľbách do orgánov regionálnych samospráv bola treťou najvyššou v rámci celej SR. Vyššiu účasť ako v BSK - 31,34 percenta - zaznamenali iba v Banskobystrickom (40,29 %) a Žilinskom kraji (33,84 %). Vyplýva to z konečných neoficiálnych výsledkov krajských volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Najvyššiu účasť v rámci samotného BSK a 24 volebných obvodov v kraji zaznamenali vo volebnom obvode č. 10, spájajúcom bratislavské mestské časti Lamač a Záhorská Bystrica. K urnám tu prišlo 45,13 percenta oprávnených voličov. Nasledovali volebný obvod č. 6 (bratislavské mestské časti Rača a Vajnory) s účasťou 39,33 percenta a volebný obvod č. 5 (bratislavské Nové Mesto), kde prišlo 36,31 percenta všetkých oprávnených voličov.

12:43

Bratislavu bude v krajskom parlamente zastupovať 34 poslancov

Zastupiteľstvo Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) bude mať v nasledujúcom päťročnom volebnom období 50 poslancov (predtým 44). Bratislavu bude v krajskom parlamente zastupovať 34 poslancov, z toho 18 ich bude nezávislých. Zvyšok poslancov nominovali politické strany, hnutia či koalície. Vyplýva to z definitívnych, no zatiaľ neoficiálnych výsledkov volieb do VÚC.

12:17

Výsledky sobotňajších (4.11.) volieb v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) podľa neúspešného kandidáta na predsedu BSK Rudolfa Kusého ukázali jasnú vôľu ľudí po zmene. Ich víťazom sa podľa zatiaľ neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR, stal Juraj Droba.

9:20

J. DROBA na Facebooku



8:24

J. DROBA: Budem sa snažiť ľudí skôr spájať, ako rozdeľovať



7:05

Mení sa predseda, ale výrazne i zloženie zastupiteľstva

V Bratislavskom samosprávnom kraji sa sobotňajších (4.11.) volieb do orgánov samosprávnych krajov zúčastnila takmer tretina oprávnených voličov (31,34 percenta). Ich hlasy rozhodli o novom predsedovi VÚC i výraznej personálnej obmene krajského zastupiteľstva. Vyplýva to z definitívnych, no zatiaľ stále neoficiálnych výsledkov volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) na svojej stránke.

Vo voľbách predsedu rozhodli voliči o víťazstve kandidáta pravicovej koalície (SaS, OĽaNO, NOVA, SMK-MKP, OKS, Zmena zdola a Demokratická únia Slovenska) Juraja Drobu, ktorý získal 20,42 percenta hlasov.

V zastupiteľstve, ktoré bude mať v nasledujúcom päťročnom volebnom období 50 poslancov (predtým 44) bude presne polovica (25) nezávislých poslancov.

3:34

Pozrite si exkluzívny rozhovor s novým predsedom BSK Jurajom Drobom pre TABLET.TV, prvý po verejnom vystúpení a sčítaní 100% okrskov.





02:25
ŤAŽKÁ NOC
Na snímke kandidát na župana BSK Pavol Frešo pred vyhlásením, v ktorom priznal volebný neúspech.
Foto: Teraz.sk


1:48
Milan Ftáčnik zablahoželal Jurajovi Drobovi k víťazstvu vo voľbách do Bratislavského samosprávneho kraja.

1:38
Po spočítaní takmer 90 percent hlasov vo voľbách predsedu Bratislavského kraja stále vedie Juraj Droba, a to so ziskom 20,13 percenta hlasov.

Na druhom mieste je naďalej Rudolf Kusý (18,40 percenta), na treťom mieste zostal Milan Ftáčnik (17,56 percenta).
Vyplýva to z priebežných výsledkov volieb do vyšších územných celkov (VÚC), ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR. V BSK je zatiaľ spočítaných 89,63 percenta okrskov.


1:23
Milan Ftáčnik sleduje v televízii ako Pavol Frešo priznal porážku v týchto voľbách.
Foto: Teraz.sk


1:17
Pavol Frešo priznal porážku v týchto voľbách.

01:05
Po spočítaní viac ako 70 percent hlasov vo voľbách predsedu Bratislavského kraja naďalej vedie Juraj Droba, a to so ziskom 19,84 percenta hlasov.

Na druhom mieste je aktuálne Rudolf Kusý (17,72 percenta), na tretie miesto klesol Milan Ftáčnik (17,44 percenta).

Vyplýva to z priebežných výsledkov volieb do vyšších územných celkov (VÚC), ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR. V BSK je zatiaľ spočítaných 71,52 percenta okrskov.

00:46
Po spočítaní viac ako polovice hlasov vo voľbách predsedu Bratislavského kraja naďalej vedie Juraj Droba, a to so ziskom 18,82 percenta hlasov.

Na druhom mieste je Milan Ftáčnik (17,69 percenta), prvú trojku momentálne uzatvára Rudolf Kusý (17,33 percenta).

Vyplýva to z priebežných výsledkov volieb do vyšších územných celkov (VÚC), ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR. V BSK je zatiaľ spočítaných 54,65 percenta okrskov.

0:30
Po spočítaní necelých 40 percent hlasov vo voľbách predsedu Bratislavského kraja aktuálne vedie Juraj Droba, a to so ziskom 18,01 percenta hlasov.

Na druhom mieste je momentálne Milan Ftáčnik (17,88 percenta), tesne za ním nasleduje Ján Mrva (16,89 percenta).

Vyplýva to z priebežných výsledkov volieb do vyšších územných celkov (VÚC), ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR. V BSK je zatiaľ spočítaných 37,08 percenta okrskov

0:09
Po spočítaní necelej štvrtiny hlasov vo voľbách predsedu Bratislavského kraja už vedie Milan Ftáčnik so ziskom 17,85 percenta hlasov.
Na druhom mieste je momentálne Ján Mrva (17,33 percenta), tesne za ním nasleduje Juraj Droba (17,32 percenta).
Vyplýva to z priebežných výsledkov volieb do vyšších územných celkov, ktoré zverejňuje Štatistický úrad SR. V BSK je zatiaľ spočítaných 23,9 percenta okrskov.

0:06
Takto to vyzerá vo volebnom štábe Milana Ftáčnika.
Milan Ftáčnik sleduje priebežné výsledky.
Foto: TASR



SOBOTA 4. NOVEMBRA


23:59
Môže to skončiť aj víťazstvom, aj prehrou. Súčasný predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) a kandidát na opätovné zvolenie Pavol Frešo týmto slovami okomentoval doterajšie priebežné neoficiálne výsledky vo voľbách predsedu BSK. Frešo je po sčítaní necelých šestich percent volebných okrskov zatiaľ na štvrtom mieste.

"Je to tak, ako keď na niečom robíte 12 hodín denne a viete, že už nemôžete urobiť viac. A ľudia to buď prijmú alebo nie," dodal Frešo, ktorý sa uchádza o tretí mandát v rade.

23:32
Potešilo ma to, ale stále som v napätí a očakávaní, ako to naozaj dopadne, skonštatoval pre TASR na margo prieskumu agentúry AKO favorizovaný kandidát na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Milan Ftáčnik. Podľa výsledkov prieskumu by sa mal víťazom volieb v Bratislavskom kraji stať práve bývalý primátor Bratislavy.

23:25
Juraj Droba zatiaľ vedie v tohtoročných krajských voľbách na post predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) so ziskom 19,68 percenta. Na druhom mieste nasleduje Ján Mrva (17,87 percenta), prvú trojku uzatvára Pavol Frešo (15,11 percenta). V BSK je zatiaľ spočítaných 4,04 percenta okrskov.

22:51
Priebeh sobotňajších volieb do orgánov samosprávnych krajov bol v Malackách pokojný. Po zatvorení volebných miestností v okresnom meste o tom TASR informovala hovorkyňa Malaciek Ľubica Pilzová. Informovala taktiež, že dvaja 98-roční najstarší zapísaní voliči sa na hlasovaní nezúčastnili.

22:48
Súčasný predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) a kandidát na opätovné zvolenie za šéfa VÚC Pavol Frešo zatiaľ medzi členov svojho volebného tímu neprišiel. Do jednej z reštaurácií v bratislavskej Karlovej Vsi, kde bude očakávať výsledky sobotňajších volieb, má zavítať približne o 23.00 h.


22:43
Redaktor Tablet.TV R. Šebo vyspovedal po zatvorení volebných miestností Milana Ftáčnika.



22:42
Kandidát na župana BSK Juraj Droba (SaS) nemá po uzatvorení volebných miestností žiadne veľké očakávania. "Som však presvedčený, že môj výsledok bude určite lepší ako to, čo ukazovali prieskumy verejnej mienky tesne pred voľbami," povedal pre TASR. Volebnú účasť hodnotí ako nadštandardne vysokú.

22:05 Podľa prieskumu agentúry AKO, ktorý prebiehal 31.10 – 2.11.2017 by v Bratislave vyhral Milan Ftáčnik s podporou 23,5 percenta voličov pred Rudolfom Kusým (20,7), Pavlom Frešom (13,3), Jurajom drobom (13,0), Jánom Mrvom (13,0) a Danielom Krajcerom (9,0).

22:00
Volebné miestnosti sa zatvorili v siedmich krajoch. V Trenčianskom voľby pokračujú do 23:15.

21:35

Bezproblémový a pokojný priebeh mali sobotňajšie voľby do orgánov samosprávnych krajov aj v obci s najväčšou rozlohou v Bratislavskom samosprávnom kraji - Záhorie. V poradí piate voľby do orgánov samosprávnych krajov sa pomaly chýlia k záveru.

20:15

Voľby do vyšších územných celkov (VÚC) sú v Bratislave naďalej pokojné. Voličov pomaly pribúda, niektoré volebné okrsky odhadujú okolo 20-percentnú účasť. Uviedli to hovorcovia miestnych samospráv a oslovené volebné komisie.


19:47

ODVOLIL AJ PREMIÉR

Volebný akt má za sebou aj predseda vlády SR Robert Fico, ktorý obálku s hlasovacími lístkami vhodil do volebnej schránky v miestnosti na Majerníkovej ulici v Bratislave.

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico vhadzuje obálku s hlasovacími lístkami do volebnej schránky počas volieb do orgánov samosprávnych krajov, 4. novembra 2017 v Bratislave.
Foto: TASR - Michal Svítok


Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (vľavo) prichádza počas volieb do orgánov samosprávnych krajov, 4. novembra 2017 v Bratislave.
Foto: TASR - Michal Svítok


17:50

VIDEO: Francúz P. Schaller by v BSK rád videl viac investícií do školstva

Pascal Schaller je jedným z 365 oprávnených voličov - cudzincov s trvalým bydliskom v mestskej časti Bratislava-Devínska Nová Ves.



V celej Bratislave má takéto volebné právo pri hlasovaní za predsedu a poslancov BSK viac ako 18.000 cudzincov s trvalým pobytom na území hlavného mesta.

17:06

R. SULÍK: Väčšina Bratislavčanov stále netuší, kde je sídlo VÚC

Vyššie územné celky (VÚC) nie sú veľmi významné a väčšina Bratislavčanov stále ani len netuší, kde má bratislavská VÚC svoje sídlo, hovorí predseda okrskovej volebnej komisie na Jelenej ulici v Bratislave a zároveň predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík.

„A tomu zodpovedá aj volebná účasť. Mám cieľ, aby sme v našom volebnom okrsku dosiahli 30-percentnú účasť. Bude to 'na knap', ale mohlo by sa to podariť,“ uviedol pre TASR Sulík. Prekvapením je podľa neho fakt, že chodí voliť aj viac mladých voličov.

Sulík si tiež myslí, že nízka volebná účasť súvisí aj s únavou ľudí, keďže na Slovensku je pätoro volieb.


16:54

V bratislavskej Rači sa tešia zo záujmu mladých o voľby

Jedna z volebných komisií v Rači nahlásila okolo 15.00 h, že prekročila 24,5-percentnú volebnú účasť.

16:29

ÚČASŤ POROVNATEĽNÁ S PREDCHÁDZAJÚCIMI VOĽBAMI

Na Záhorí je zatiaľ účasť porovnateľná s predchádzajúcimi voľbami.

Vo volebnej miestnosti na Gymnáziu Ladislava Novomeského v Senici zapisovateľka Viera Barošková uviedla, že ide "o zodpovednejší obvod", ktorý máva pravidelne mierne vyššiu účasť ako ostatné v meste. Potešujúcim je podľa nej fakt, že začali chodiť aj mladšie ročníky, buď páry, alebo jednotlivci.

16:08

UŽ DRUHÉ VOĽBY


V Malých Hostiach majú v priebehu mesiaca už druhé voľby. V polovici októbra si tam totiž v doplňujúcich voľbách volili starostu obce.

16:04

VOLEBNÁ ÚČASŤ NA ZÁHORÍ NIE JE VYSOKÁ

V okrese Malacky je priebeh sobotňajších volieb do orgánov samosprávnych krajov pokojný. Účasť zrejme nebude vysoká, zhodujú sa podľa aktuálnej situácie v niektorých samosprávach.

V pokojnej atmosfére sa začali aj pokračujú voľby v najzápadnejšej obci Slovenska – Záhorskej Vsi. "Z oprávnených voličov prišla k urnám zatiaľ približne desatina," informoval TASR starosta obce Boris Šimkovič.

15:54

CHCEL VOLIŤ BEZ OBČIANSKEHO PREUKAZU

V bratislavskej Vrakuni odhadujú volebnú účasť zatiaľ niečo cez desať percent. Doposiaľ priebeh volieb hodnotia ako bezproblémový. V jednom z okrskov tu však chcel volič odvoliť bez občianskeho preukazu.

"Voliť chcel len na základe vodičského preukazu, kde má svoju fotografiu a že trvalý pobyt má na zdravotnej kartičke. Toto však nie je možné. Jediným dokladom totožnosti je v tomto prípade občiansky preukaz pre obyvateľa s trvalým pobytom vo Vrakuni, alebo potom cudzinci majú svoje preukazy," povedala pre TASR Xénia Domaracká z Miestneho úradu vo Vrakuni.

14:19:

VIDEO: A. DANKO: Za jeden z najväčších problémov považuje dopravu

„Žijem v Bratislavskom kraji a viem, čo je to stáť v zápchach, viem, aké je to zúfalé, dostať sa do práce a cestovať dve hodiny,“ uviedol Danko.



13:50

ODVOLENÉ MÁ UŽ AJ PREDSEDA NR SR

Andrej Danko odovzdal svoj hlas v obci Miloslavov.

Na snímke vpravo predseda SNS Andrej Danko vo volebnej miestnosti počas volieb do orgánov samosprávnych krajov v Miloslavove 4. novembra 2017.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


13:25

K volebným urnám pristúpili prvovoliči

V bratislavskej Záhorskej Bystrici prichádzajú k volebným urnám v sobotňajších voľbách do orgánov samosprávnych krajov aj tí, ktorí majú takúto príležitosť prvýkrát. Stredoškoláci Natália, Nina i Peter prišli voliť s presvedčením, že i v záujme mladých ľudí je vyjadriť hlasovaním svoj názor na to, kto a ako by mal viesť Bratislavský samosprávny kraj (BSK) v budúcnosti.

13:20

PRVÝ PODNET

Komisia v bratislavskom Novom Meste preverovala rozdávanie bagiet.

Okrsková komisia na Mikovíniho ulici totiž nahlásila, že pred budovou niekto rozdáva bagety tým, ktorí volili jedného z kandidátov na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK). "Obvodná komisia to išla preveriť, ale keď prišli na miesto, nikoho už nenašli," uviedol pre TASR hovorca Nového Mesta Marek Tettinger.


12:52

Volebná účasť zatiaľ nie je vysoká

Priebeh volieb do vyšších územných celkov v Bratislavskom kraji je naďalej pokojný, problémy nie sú hlásené. Samosprávy odhadujú zatiaľ nie príliš vysokú volebnú účasť, približne rovnakú ako v minulých voľbách do VÚC.

11:44

„Treba ísť voliť. Ja idem voliť preto, aby nám na Slovensku to, čo chceme, tí naši vedúci plnili," uviedol pre TASR 96-ročný Dominik, ktorý je jedným z najstarších klientov Domu tretieho veku na Poloreckého ulici v bratislavskej Petržalke.



11:14

Svoj hlasovací lístok odovzdáva aj 96-ročný pán Dominik.
Na snímke 96-ročný pán Dominik z Domu Tretieho Veku na Poloreckého ulici v Bratislave vhadzuje hlasovací lístok do volebnej schránky počas volieb do orgánov samosprávnych krajov v sobotu 4. novembra 2017.
Foto: TASR - Pavol Zachar


10:15

Voľby aj PETÍCIA PROTI HAZARDU

V Stupave zbierajú aktivisti pred budovami, v ktorých sa nachádzajú volebné miestnosti, podpisy do petície proti zákazu resp. za reguláciu hazardných hier v meste.

Na sníme aktivisti, ktorí v Stupave počas volieb do orgánov samosprávnych krajov zbierajú podpisy proti hazardu pred volebnou miestnosťou v sobotu 4. novembra 2017.
Foto: TASR - Erik Mader


9:03

V Bratislavskom kraji začali voľby načas a bez problémov. Všetky volebné miestnosti otvorili.
"Voličov zatiaľ máme málo, prichádzajú sporadicky," priznala Božená Kubíková z Miestneho úradu v Záhorskej Bystrici.

8:32

Volebný víkend v hlavnom meste sa už začal


7:40

V najvyššie položených volebných miestnostiach v Bratislave, v priestoroch Základnej školy Jeséniova na bratislavskej Kolibe, privítali prvých voličov hneď po začiatku volieb o 7.00 h.

7:00

Volebné miestnosti v Bratislavskom samosprávnom kraji sú otvorené. Obyvatelia kraja môžu hlasovať do 22:00 hod.