Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia VŠETKY SPRÁVY: Voľby do VÚC 2017

E.Jurinová: Voliči vyššou volebnou účasťou ukázali, že chcú zmenu

Ilustračné foto Foto: TASR - Branislav Račko

Volieb sa zúčastnilo 143. 596 z 449.609 zapísaných voličov, čo predstavuje účasť 32,74 percenta.

Žilina 5. novembra (TASR) – Víťazstvo vo voľbách predsedu Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Eriku Jurinovú (koalícia OĽaNO, SaS, KDH, NOVA a OKS) dojalo. Získanú dôveru voličov vníma ako záväzok do budúcna. Povedala to po zverejnení neoficiálnych výsledkov, podľa ktorých získala 43,23 percenta z 83,66 percenta odovzdaných okrskových zápisníc.

„V prvom rade je čas sa poďakovať, aj keď ešte nemáme všetko úplne v suchu,“ povedala Jurinová, ktorá po dvanástich rokoch vymení na poste predsedu Juraja Blanára. Ako uviedla, je vďačná všetkým ľuďom, ktorí prišli voliť, pretože od nich najviac záležal výsledok. „Tým, že je vyššia volebná účasť, ukázali, že chcú zmenu. Toto sme im aj ponúkali, som rada, že to v našom prípade prijali. Ak sa výsledok potvrdí, nie som a nebudem župankou iba pre svojich voličov, ale pre všetkých obyvateľov Žilinského kraja,“ poznamenala Jurinová.

Doplnila, že prvé, čo urobí, keď príde do úradu bude, že sa vzdá poslaneckého mandátu. „Je to taký prvý reálny sľub, ktorý som dala a aj ho splním,“ informovala.

Na druhom mieste skončil Juraj Blanár (Smer-SD), ktorý doposiaľ pri 83 percentách odovzdaných okrskových zápisníc získal 29,77 percenta odovzdaných hlasov pri účasti 143. 596 voličov z 449.609 zapísaných voličov, čo predstavuje účasť 32,74 percenta.