Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia VŠETKY SPRÁVY: Voľby do VÚC 2017

Francúz P. Schaller by v BSK rád videl viac investícií do školstva

Ilustračné foto Foto: TASR/Branislav Račko

Rodák zo Štrasburgu je jedným z 365 oprávnených voličov - cudzincov s trvalým bydliskom v mestskej časti Bratislava-Devínska Nová Ves.

Bratislava 4. novembra (TASR) – Bratislavský kraj má čo doháňať v investíciách do školstva a vzdelávania. Myslí si to Francúz Pascal Schaller, ktorý býva v bratislavskej Devínskej Novej Vsi, a ako rezident tejto mestskej časti má i ako cudzí štátny občan právo voliť v sobotňajších voľbách do orgánov samosprávnych krajov.

„Žijem tu už desať rokov, plánujem tu ostať, a preto považujem za úplne logické podieľať sa na živote kraja takýmto spôsobom, že vyjadrím svoj názor hlasovaním vo voľbách. Je to dôležitá vec, demokratické právo, ktoré je potrebné využiť,“ uviedol pre TASR.

Schaller nezastáva väčšinový názor, že najväčším problémom v Bratislavskom kraji je doprava. "Nie, keď to porovnám s Parížom, tak toto nie je taký veľký problém,“ skonštatoval. "Skôr ma mrzí, že ten rozvoj kraja vidíme skôr v tom, ako vznikajú nové a nové obchodné centrá a nie v investíciách, ktoré sa v tomto kraji dávajú napríklad do rozvoja škôl," upozornil rodák zo Štrasburgu.

Pascal Schaller je jedným z 365 oprávnených voličov - cudzincov s trvalým bydliskom v mestskej časti Bratislava-Devínska Nová Ves. V celej Bratislave má takéto volebné právo pri hlasovaní za predsedu a poslancov BSK viac ako 18.000 cudzincov s trvalým pobytom na území hlavného mesta.

O predsedoch a poslancoch všetkých ôsmich samosprávnych krajov sa v histórii samostatnej SR rozhoduje už piatykrát. Prvýkrát je voľba predsedov krajov jednokolová, doteraz sa volili v dvoch kolách. Za predsedu bude zvolený kandidát, ktorý získa najviac platných hlasov. Výsledky volieb budú zverejnené na dvoch webstránkach www.volbysr.sk a www.statistics.sk.

Tentoraz nebudú krajskí predsedovia a poslanci zvolení na štyri roky ako doteraz, ale na päť. Ide o jednorazové opatrenie, vďaka ktorému sa následne v roku 2022 budú voľby do VÚC konať v rovnakom čase ako samosprávne. Tohtoročné krajské voľby stoja viac ako 10 miliónov eur.