Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia VŠETKY SPRÁVY: Voľby do VÚC 2017

V P. Biskupiciach očakávajú lepšiu volebnú účasť ako po minulé roky

Ilustračné foto Foto: TASR - Radovan Stoklasa

V jednom z okrskov tu však chcel volič odvoliť bez občianskeho preukazu.

Bratislava 4. novembra (TASR) – V bratislavskej mestskej časti Podunajské Biskupice majú voľby do VÚC zatiaľ pokojný priebeh. Volebné komisie predpokladajú vyššiu účasť voličov, ako tomu bolo po minulé roky. V susednej bratislavskej mestskej časti Vrakuňa sú voľby tiež bezproblémové. V jednom z okrskov však chcel volič odvoliť len s vodičským preukazom a zdravotnou kartičkou.

"Nemáme žiadne hlásenie o narušení volieb. Účasť ľudí je pomerne slušná, nad očakávania. Po minulé roky bola slabšia, teraz predpokladáme, že by mohla byť lepšia," povedala pre TASR prednostka Miestneho úradu v Podunajských Biskupiciach Eva Janigová. V tejto mestskej časti sa volieb do VÚC zúčastnil aj 30-ročný Peter. Ako tvrdí, voliť išiel najmä preto, aby sa zlepšila dopravná situácia v  Bratislave. "Ja som takmer každý deň v dopravných zápchach. Musím vstávať aj o hodinu skôr, aby som stihol do práce. Myslím si, že by kraj mal tento problém riešiť, a preto som sa rozhodol voliť," povedal pre TASR. Jeho 25-ročná partnerka Jana priznala, že kompetencie kraja bližšie nepozná, no voliť chodí pravidelne. "Preštudovala som si programy niektorých kandidátov a podľa toho som sa rozhodla," podotkla. V Podunajských Biskupiciach môže prísť voliť v 20 okrskoch 19.632 voličov, z toho 144 prvovoličov a 65 cudzincov.

V bratislavskej Vrakuni odhadujú volebnú účasť zatiaľ niečo cez desať percent. Doposiaľ priebeh volieb hodnotia ako bezproblémový. V jednom z okrskov tu však chcel volič odvoliť bez občianskeho preukazu. "Voliť chcel len na základe vodičského preukazu, kde má svoju fotografiu a že trvalý pobyt má na zdravotnej kartičke. Toto však nie je možné. Jediným dokladom totožnosti je v tomto prípade občiansky preukaz pre obyvateľa s trvalým pobytom vo Vrakuni, alebo potom cudzinci majú svoje preukazy," povedala pre TASR Xénia Domaracká z Miestneho úradu vo Vrakuni.

V tejto bratislavskej mestskej časti sa môže v 18 okrskoch zúčastniť volieb 17.589 voličov z toho 149 je prvovoličov a 444 cudzincov.                                            

Celkovo môže v 17 mestských častiach Bratislavy zahlasovať o personálnom obsadení orgánov BSK 402.773 oprávnených voličov. Volia v 403 volebných okrskoch v rámci 11 volebných obvodov.