Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prezidentské voľby

The Wall Street Journal: Slovensko sa otočilo k liberalizmu

Na snímke kandidátka na prezidentku Zuzana Čaputová vo volebnej centrále počas 2. kola prezidentských volieb 30. marca 2019 v Bratislave. Foto: TASR - Michal Svítok

V článku sa uvádza, že nie je jasné, aký vplyv bude mať víťazstvo Čaputovej a hodnôt, ktoré presadzuje, na daný región.

Washington 31. marca (TASR) – Vzostup Zuzany Čaputovej na Slovensku je vnímaný ako pokarhanie konzervatívneho nacionalizmu pretvárajúceho väčších susedov Slovenska, napísal americký denník The Wall Street Journal (WSJ).

"Hoci sú právomoci prezidenta na Slovensku ústavou obmedzené, víťazstvo Zuzany Čaputovej (v prezidentských voľbách) je vnímané ako výrazný, možno až ojedinelý politický posun v strednej a východnej Európe, regióne bývalých komunistických krajín, ktorý bol a je epicentrom nového nacionalizmu šíriaceho sa kontinentom," napísal reportér Drew Hinshaw pokrývajúci pre denník strednú a východnú Európu.

Hinshaw pripomína, že maďarský premiér Viktor Orbán a poľská strana Právo a spravodlivosť zvíťazili výraznými väčšinami vďaka sľubom o zamedzení vstupu moslimských prisťahovalcov a zakotvení kresťanského konzervativizmu. Poltucet kandidátov sa o to podľa neho snažil aj na Slovensku.

"Naopak, Čaputová ponúkala sociálny liberalizmus ako dôkaz toho, že je iná než slovenská politická trieda zaplavená korupčnými škandálmi," napísal novinár.

V článku WSJ sa ďalej uvádza, že nie je jasné, aký vplyv bude mať víťazstvo Čaputovej a hodnôt, ktoré presadzuje, na daný región. V Poľsku, Česku i Maďarsku si zachovávajú prevahu nacionalistické strany. Dokonca i na Slovensku podporilo v prvom kole prezidentských volieb 25 percent voličov proruských kandidátov.

"Hoci má obmedzenú rolu, Čaputová bude mať právo vymenovať deviatich sudcov 14-členného ústavného súdu. Bude tiež vrchnou veliteľkou krajiny, keď bude Slovensko rokovať o obrannej dohode so Spojenými štátmi, ktorú sa jej vláda, podobne ako maďarská, zdráhala podpísať," uviedol na záver Hinshaw.

(spolupracovníčka TASR Michaela H. Janotová)