Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Vražda novinára J. Kuciaka

Gašparoviča prekvapila Kiskova kritika vyšetrovateľov vraždy novinára

Na snímke bývalý prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič. Foto: TASR/Jakub Kotian

Ma margo správy, ktorú Kiska predniesol v parlamente v stredu (13.6.), exprezident uviedol, že sa s ňou nevie stotožniť v plnom rozsahu.

Bratislava 14. júna (TASR) – Bývalý prezident SR Ivan Gašparovič je prekvapený tým, že sa jeho nástupca Andrej Kiska pri prednese správy o stave republiky postavil kriticky k vyšetrovaniu vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Gašparovič je totiž presvedčený, že na vyšetrení tohto trestného činu nezáleží nikomu viac ako vyšetrovateľom, ktorí majú prípad na starosti.

Ma margo správy, ktorú Kiska predniesol v parlamente v stredu (13.6.), exprezident uviedol, že sa s ňou nevie stotožniť v plnom rozsahu. "Vypočul som si pána prezidenta, ale sú veci, ktoré by som povedal úplne inak ako on," skonštatoval vo štvrtok v Primaciálnom paláci v Bratislave, kde prijal pozvanie Eduarda Chmelára usilujúceho sa o prezidentskú kandidatúru.

"Tam bola holá konštatácia niektorých skutočností, ktoré na Slovensku sú, ale to je všetko," vysvetlil Gašparovič s tým, že mu v Kiskovej správe chýbal návrh konkrétnych riešení. Súhlasí pritom, že hlava štátu má povinnosť kriticky pomenovať situáciu v spoločnosti, Kiska však podľa neho mal spomenúť vo väčšej miere aj dosiahnuté úspechy.

"Slovensko je podľa pána prezidenta a jeho vystúpenia jeden veľký negatívny problém. Myslím si, že to nie je pravda, že je tu veľmi veľa pozitívneho, z domácej politiky vo vzťahu k sociálnym programom, a veľmi úspešní sme aj vo vzťahu k zahraničnej politike," mieni Gašparovič.

"Bol som trošku prekvapený, ale aj kritikou, pokiaľ ide o vyriešenie problému tej katastrofálnej vraždy, ktorá sa stala, kde sa pán prezident veľmi kriticky postavil voči polícii," zhodnotil Gašparovič. Každý, kto v polícii bol, podľa bývalej hlavy štátu vie, v akej náročnej pozícii sú vyšetrovatelia. "V tomto prípade si myslím že nikomu viac nezáleží na tom, ako tým, ktorí na tejto veci robia, aby boli úspešní pri vyšetrovaní, pretože to by bola ich rehabilitácia," domnieva sa Gašparovič.

Prezident Kiska v správe pripomenul, že takmer pred štyrmi mesiacmi boli zavraždení investigatívny novinár Ján Kuciak a jeho snúbenica, pričom dodnes nevieme, kto ich zavraždil. Hlava štátu otvorila niekoľko otázok, na ktoré by malo ministerstvo vnútra predložiť odpovede: "Prečo nebol na miesto činu povolaný znalec v oblasti súdneho lekárstva? Prečo bývalý policajný prezident takmer denne miatol verejnosť rôznymi verziami smeru vyšetrovania v rozpore s embargom vyhláseným prokuratúrou? Prečo v rozhodujúcich týždňoch po vražde Slovensko váhalo s využitím medzinárodnej pomoci? Prečo bol na mieste činu bývalý riaditeľ protikorupčnej jednotky NAKA a prečo o tom bývalý policajný prezident klamal?"

Kiska sa tiež pýtal, prečo mali prístup k prípadu ľudia, o ktorých Ján Kuciak písal a ktorí mali byť súčasťou vyšetrovacích verzií, prečo sa polícia snažila získať informácie z telefónu českej spolupracovníčky zavraždeného novinára amatérskym postupom, ktorý vyvolal medzinárodnú hanbu, prečo viac rešpektu dostal od polície človek, ktorý sa verejne vyhráža novinárom, než žurnalistka, ktorý dobrovoľne spolupracuje na vyšetrení vraždy. Prezident pritom konštatoval, že doterajšie odpovede sú nedostatočné.