Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

K dohode s Gréckom o reformách a dlhu by malo dôjsť do konca mája

Holandský minister financií a predseda Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem Foto: TASR/AP/Phil Nijhuis

Grécky parlament schválil dnes v noci nový balík daňových a dôchodkových reforiem, ktoré veritelia požadovali.

Brusel 9. mája (TASR) - Ministri financií eurozóny dnes privítali schválenie ďalšieho balíka reforiem v Grécku, uviedli však, že na dohodu o reformách a zmiernení dlhu si bude potrebné ešte počkať. Očakávajú, že by sa tak malo stať do konca mája. Informovali o tom agentúry Reuters, DPA a server BBC.

Grécky parlament schválil dnes v noci nový balík daňových a dôchodkových reforiem, ktoré veritelia požadovali. Schválenie dodatočných reforiem bolo nevyhnutné na to, aby Grécko získalo prístup k ďalším peniazom z tretieho úveru v celkovej hodnote 86 miliárd eur.

"Nemali by sme dnes očakávať zázraky," povedal fínsky minister financií Alexander Stubb. Nemecký minister Wolfgang Schäuble dodal, že "je presvedčený, že riešenie nájdu v priebehu mája" a presnejšie sa vyjadril írsky minister financií Michael Noonan, podľa ktorého k dohode by mohlo dôjsť 24. mája, keď sa Euroskupina zíde opäť.

Noonanove slová neskôr potvrdil aj šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem, ktorý oznámil, že dohoda by mohla byť uzatvorená 24. mája.

"Dnes budeme mať len prvú diskusiu o tom čo, kedy, či a ako by sa malo zrealizovať. Neočakávam, že dnes dôjde v tomto smere ku konečnému rozhodnutiu, pôjde len o prvú debatu," povedal Dijsselbloem po príchode do Bruselu. K dohode musí dôjsť najneskôr do júla, keď Grécko čaká ďalšia veľká splátka dlhu voči Medzinárodnému menovému fondu a Svetovej banke.