Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Európska centrálna banka bude znova prijímať grécke štátne dlhopisy

Európska centrálna banka Foto: TASR/AP

Príslušný predpis vstúpi do platnosti 29. júna.

Frankfurt nad Mohanom/Atény 23. júna (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) bude znova akceptovať grécke štátne dlhopisy ako záruku. Príslušný predpis vstúpi do platnosti 29. júna. Informovala o tom agentúra DPA.

Svoje rozhodnutie vysvetľuje ECB povinnosťami Grécka vyplývajúcimi z Európskeho mechanizmu pre stabilitu (ESM). Banka predpokladá, že krajina svoje úlohy splní. O možnosti prijímania dlhopisov v rámci programu odkupovania štátnych dlhopisov ešte ECB nerozhodla, keďže chce najprv preveriť platobnú schopnosť Grécka. ECB v boji proti príliš nízkej inflácii mesačne nakupuje štátne dlhopisy v hodnote 80 miliárd eur.

ECB v podstate nesmie akceptovať grécke dlhopisy, ktoré od ratingových agentúr majú najnižší možný rating. Pre grécke banky je však dôležité, aby ECB akceptovala štátne dlhopisy, keďže otvárajú dvere k lacnejším peniazom. Doteraz sa grécke peňažné inštitúcie držali nad vodou len vďaka špeciálnym úverom, ktoré sú však drahšie než bežné peniaze od ECB.

Podľa nemenovaných zdrojov v gréckej centrálnej banke rozhodnutie ECB znamená, že tamojšie finančné inštitúcie by mohli ušetriť 400 až 500 miliónov eur. V prvom rade preto, že namiesto doterajších úrokov 1,55 % by si mohli požičiavať s úrokovou sadzbou len 0,5 %. Akceptovanie štátnych dlhopisov by tamojším bankám umožnilo otvoriť nové dlhodobé úvery v ECB. Ich úročenie však závisí od poskytnutých úverov a v extrémnom prípade môže byť negatívne.