Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Dnešné ráno prinieslo Grékom novú vlnu zvyšovania daní

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Je to jedna z podmienok zahraničných veriteľov a bez jej splnenia by Aténam neuvoľnili financie z tretieho záchranného balíka.

Atény 1. júna (TASR) - Gréci sa dnes zobudili do nového dňa, ktorý im priniesol ďalšiu vlnu zvyšovania daní. Je to jedna z podmienok zahraničných veriteľov a bez jej splnenia by Aténam neuvoľnili financie z tretieho záchranného balíka. Cieľom tohto kroku je konsolidácia verejných financií zadlženej krajiny. Informovala o tom agentúra AP.

Najviac sa v Grécku od dnes zvyšuje daň z pridanej hodnoty na 24 % z doterajších 23 %. To podľa AP znamená priamy zásah do srdca tzv. gréckej kaviarenskej kultúry.

Počnúc dnešný dňom zaplatia Gréci viac aj za služby, vrátane poplatkov za internet, pevné telefónne linky či platené televízne kanály. Mnohí Gréci už pritom museli pre finančnú krízu výrazne obmedziť svoje voľnočasové aktivity.

Ľavicová grécka vláda v rámci nového balíka reforiem a úsporných opatrení zredukovala aj výdavky na dôchodky a súhlasila s rozpočtovými cieľmi, ktoré od nej žiadali veritelia.

Parlament v Aténach už v máji schválil tento balík nových úporných opatrení, aby ministri financií z eurozóny uvoľnili Grécku ďalších 10,3 miliardy eur z európskeho záchranného fondu. Grécko si tak otvorilo aj cestu k rokovaniam s veriteľmi o zmiernení svojej dlhovej záťaže.