Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia

LAJČÁK: Sme pripravení diskutovať o tom, že sa Grécku dá zmierniť dlh

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák (vpravo) a minister zahraničných vecí Helénskej republiky Nikos Kotzias (vľavo) počas spoločného stretnutia v Bratislave 13. mája 2016. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Slovenský minister zahraničných vecí a jeho grécky rezortný kolega sa zhodli na tom, že budú dialóg udržiavať a stretávať sa budú minimálne raz za rok.

Bratislava 13. mája (TASR) – Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák dnes po rokovaní s gréckym rezortným kolegom Nikosom Kotziasom povedal, že Slovensko podporuje čo najskoršie ukončenie hodnotenia plnenia reforiem v rámci programu pomoci EÚ pre Grécko s cieľom uvoľniť pre krajinu ďalšiu finančnú pomoc. "Sme pripravení diskutovať o tom, že sa dá zmierniť dlhová záťaž, pokiaľ, tak ako doteraz, Grécko bude plniť všetky dohodnuté podmienky," povedal Lajčák.

Prijatie pozvania slovenský minister označil za obnovenú dôveru medzi krajinami a vysoký stupeň vzájomného porozumenia. "Spája nás naša silná podpora pre európsky projekt, štátnosť oboch našich krajín sa opiera o silnú antifašistickú tradíciu. Naše vzťahy sa tradične rozvíjajú v priateľskom, transparentnom a konštruktívnom ovzduší," povedal šéf slovenskej diplomacie na tlačovej konferencii v Bratislave. "Jednoznačne nás spája omnoho viac, než sú nejaké veci, na ktoré máme odlišné názory." Obaja sa zhodli na tom, že budú dialóg udržiavať a stretávať sa budú minimálne raz za rok.

"Je zrejmé, že mnohé z tém, ktoré sú pre nás prioritné, sú témy, ktoré sú dôležité aj pre Grécko. Napríklad nezamestnanosť mladých, posilnenie vnútorného trhu, či energetika. Hovorili sme pochopiteľne aj o migrácii. Migračná kríza je krízou pre celú Európsku úniu, nie je to problém Grécka alebo Talianska. Pozitívne vnímame úsilie Grécka zvládať migračné toky. Čaká nás ešte veľa úsilia, ale súčasný stav nám umožňuje mať istú mieru optimizmu," povedal Lajčák.

Jeho rezortný kolega Nikos Kotzias povedal, že so slovenským ministrom sa zhodli v otázkach v oblasti Stredomoria, na podpore spoločného riešenia cyperskej otázky a v otázke ďalšieho rozširovania EÚ v oblasti západného Balkánu. Grécka vláda podľa svojho zástupcu plne podporuje program a priority slovenského predsedníctva v Rade EÚ a prisľúbila svoju pomoc.



Podľa slov Kotziasa doteraz bolo plnenie migračnej dohody s Turecko úspešné. Počet tých, ktorí prechádzajú na grécke ostrovy, sa podľa jeho slov znížil z 3000 až 4000 na 100 denne. "Každá dohoda je ako tango, treba na ňu dvoch. Ja si musím veľmi dobre rozmyslieť, ako budem tancovať so svojím spoločníkom a nemôžem stále myslieť na to, čo spravím, keď mi stúpi na nohu," reagoval grécky minister na otázku, či sa neobáva nedodržiavania dohody v budúcnosti.

Migračnú krízu označil za celosvetový problém, nielen problém Grécka. Jej pôvod vidí na Blízkom východe. "So Slovenskom nás spája aj to, že ani Slovensko, ani Grécko nie sú príčinou vojen na Blízkom východe, iba za ne platíme," povedal.

Grécky minister zahraničných vecí sa vráti na Slovensko o tri mesiace - zúčastní sa neformálneho stretnutia ministrov zahraničných vecí. Vo štvrtok 12. mája pricestoval na oficiálnu návštevu Slovenskej republiky.