Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Predseda Európskej rady požaduje rýchlu dohodu o programe pre Grécko

Predseda Európskej rady Donald Tusk. Foto: TASR/AP

Tusk zároveň požaduje rýchle zvolanie stretnutia Euroskupiny.

Brusel 27. apríla (TASR) - Predseda Európskej rady Donald Tusk zvýšil tlak na ministrov financií eurozóny, aby zabezpečili, že sa opäť nezvýši neistota okolo zadlženého Grécka. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

Tusk požaduje rýchle zvolanie stretnutia Euroskupiny. "To nehovorím o týždňoch ale dňoch," vyhlásil Tusk v Bruseli. Potvrdil, že dnes hovoril s gréckym premiérom Alexisom Tsiprasom. Ten podľa mediálnych správ požadoval zvolanie mimoriadneho summitu lídrov eurozóny. Tusk to však podľa agentúry AP odmietol s tým, že musia pokračovať rokovania expertov, pričom je potrebné rýchlo dosiahnuť dohodu.

Atény sa s veriteľmi nevedia dohodnúť na dodatočných úsporných opatreniach, ktoré by sa začali realizovať v prípade, že sa stanovené fiškálne ciele budú zdať nedosiahnuteľné.

Grécke ministerstvo financií uviedlo, že existuje dohoda o požiadavke veriteľov týkajúcej sa úsporných opatrení do roku 2018 vo výške 3 % hrubého domáceho produktu (HDP) alebo 5,4 miliardy eur. Sporným však zostáva, ako zaručiť dodatočné úsporné opatrenia v hodnote 3,6 miliardy eur.

Tusk sa k detailom rokovaní nevyjadril. Podľa neho je zmysluplnejšie, aby sa stretli ministri financií, ktorí môžu viac prispieť k pokroku smerom k dohode, než budú intervenovať lídri krajín eurozóny. Tusk uviedol, že bude diskutovať s vysokými predstaviteľmi z eurozóny a Európskej komisie. Dodal však, že ministri financií musia stanoviť dátum ďalšieho stretnutia, do ktorého by mali dosiahnuť dohodu.

Pôvodne sa mala Euroskupina stretnúť vo štvrtok (28. 4.). Atény dúfali, že ministri financií na tomto stretnutí schvália dosiahnutú dohodu. Keďže dohoda zatiaľ neexistuje, šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem stretnutie zrušil.