Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Atletika

Lucia Hrivnák Klocová a Richard Varga sú ambasádormi ME v krose

Na snímke Lucia Hrivňák Klocov Foto: TASR

Slovenskú miestenku na šamorínske ME si v úvodných kvalifikačných pretekoch vybojovali Jozef Urban v kategórii mužov, Ľubomíra Maníková u žien, junior Jakub Kopiar a juniorka Zavadská.

Šamorín 14. novembra (TASR) – Na blížiacich sa 24. majstrovstvách Európy v krose v Šamoríne sa predstavia v úlohe ambasádorov aj úspešní slovenskí reprezentanti - atlétka Lucia Hrivnák Klocová a triatlonista Richard Varga. Obaja začali svoju kariéru ešte v školských rokoch práve v krose. S piatou z OH v Londýne na 1500 m sa pôvodne počítalo do slovenskej zostavy v súťaži miešaných štafiet, novinke v programe ME. Podujatie sa uskutoční v nedeľu 10. decembra v športovom komplexe x-bionicR sphere.

"Je pre mňa česť, že som ambasádorka krosových ME. Je mi ľúto, že nepobežím, bola by to skvelá príležitosť rozlúčiť sa s kariérou. Čakám však druhé bábätko, čo je pre mňa teraz priorita," uviedla na tlačovej konferencii Hrivnák Klocová. V inej pozícii je jedenásty triatlonista z OH 2016 v Riu de Janeiro Richard Varga. "Využijem možnosť, že by som mohol štartovať v slovenskom drese, ale najskôr si musím účasť vybojovať v druhej kvalifikácii, ktorou sú nedeľňajšie majstrovstvá SR v cezpoľnom behu práve v Šamoríne. Ak by sa mi to nepodarilo, určite sa postavím na štart v behu pre verejnosť na 6 km."

Do začiatku 24. ME, najvýznamnejšieho športového podujatia na území Slovenska v roku 2017, ostáva už len 26 dní a podľa doterajšieho stavu sa zdá, že šampionát bude rekordný. Počet prihlásených krajín sa vyšplhal na 40, predbežne prihlásených je 610 súťažiacich. Doterajší rekord 525 bežcov z 36 krajín v Belehrade 2013 je na spadnutie. Najviac štartujúcich bežcov nahlásili Anglicko 40, Španielsko 39, Francúzsko 38 a Írsko 37. "Na organizačno-technickom zabezpečení sa bude podieľať takmer 300 ľudí. Za tri dni musíme do areálu priviezť zhruba tisíc pretekárov a funkcionárov. Náročná je logistika, k dispozícii máme 12 autobusov na letiská Viedeň a Bratislava, 15 iných áut a mikrobusov," informoval predseda organizačného výboru (OV) a viceprezident Slovenského atletického zväzu (SAZ) Ladislav Asványi a dodal: "Usporiadať európsky šampionát je pre nás výzva, chceme dokázať, že funkcionársky a technicky dokážeme ME zabezpečiť."

Slovenskú miestenku na šamorínske ME si v úvodných kvalifikačných pretekoch v Cabaj-Čápori už vybojovali Jozef Urban v kategórii mužov, Ľubomíra Maníková u žien, junior Jakub Kopiar a juniorka Zavadská. V nedeľu 19. novembra získajú miestenky ďalší dvaja muži a ženy, jeden pretekár do 23 rokov, dvaja juniori a dve juniorky. "Nomináciu s výnimkou dvoch ženských miest do miešanej štafety uzavrieme bezprostredne po majstrovstvách SR," uviedol šéftréner SAZ Martin Pupiš.

Organizačný výbor počíta s rozpočtom 700-tisíc eur. Slovenský atletický zväz prispieva zo svojho rozpočtu sumou 50-tisíc eur, Ministerstvo školstva, vedy, kultúry a športu SR 40-tisíc eur, zdroje Európskej atletiky a reklamné zmluvy cca 280-tisíc eur. "Urobíme všetko pre to, aby sme pracovali s vyrovnaným rozpočtom," uviedol Asványi.

ME 2017 v Šamoríne budú mať aj svojho oficiálneho maskota rysa. Vytvoril ho grafik Peter Buček a jeho plyšovú podobu dostanú všetci medailisti. Niekoľko stoviek kusov dáme aj do predaja," povedal výkonný riaditeľ OV Vladimír Gubrický. Maskot majstrovstiev dostane svoje meno neskôr.