Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Atletika

Známe sú prvé mená domácich účastníkov majstrovstiev v krose

Na snímke Martin Pupiš Foto: TASR/Pavel Neubauer

Reprezentovať budú Jozef Urban, Ľubomíra Maníková, v spoločnej súťaži juniorov/dorastencov Jakub Kopiar a junioriek/dorasteniek Alexandra Zavadská.

Bratislava/Cabaj-Čápor 30. októbra (TASR) – Slovensko by mali reprezentovať na domácich 24. majstrovstvá Európy v krose v Šamoríne Jozef Urban v kategórii mužov, Ľubomíra Maníková v kategórii žien a v spoločnej súťaži juniorov/dorastencov Jakub Kopiar a junioriek/dorasteniek Alexandra Zavadská. Štvorica si vybojovala miestenky v nedeľňajších prvých kvalifikačných pretekoch v Cabaj-Čápore. Šampionát sa uskutoční v športovom komplexe x-bionic® sphere 10. decembra 2017.

Tridsaťjedenročný Urban z TJ Obal servis Košice, štvornásobný vicemajster SR v krose, vyhral súťaž mužov na 9,6 km za 32:40 min s náskokom 29 sekúnd pred klubovým kolegom, majstrom SR 2011 Jaroslavom Szabom. Tretí finišoval časom 33:14 min víťaz posledných troch slovenských šampionátov Peter Ďurec (2014 - 2016). Urban sa môže tešiť na svoje štvrté krosové ME, v minulosti štartoval v Belehrade 2013, Samokove 2014 a Chii 2016.

"Urban vyhral jednoznačne, ešte v predposlednom zo štyroch 2,4 km merajúcich okruhov s ním držal krok aj Peter Ďurec, ale v kopcovitom teréne, ktorý mu asi príliš nesedel, s ním už v závere nestíhal udržať tempo. Ďurec však neladil formu na prvé kvalifikačné preteky, prišiel na ne priamo z vysokohorského sústredenia v talianskom Melagu. Dobre bežal aj Jaroslav Szabo, ktorý cabaj-čáporský okruh dobre pozná, nedávno tam vyhral tradičnú Grand Prix," povedal v tlačovej správe šéftréner Slovenského atletického zväzu (SAZ) Martin Pupiš.

V kvalifikačných pretekoch žien na 7,2 km triumfovala 31-ročná Ľubomíra Maníková (AK Spartak Dubnica), v tomto roku bronzová na M-SR vonku na 1500 a 10.000 m. Vybojovala si svoju druhú účasť na ME v krose, premiéru mala v roku 2014 v bulharskom Samokove (55.). Druhá bola o 12 sekúnd Jana Martinská (MAC Redox Lučenec), tretia finišovala úradujúca majsterka SR v krose Lucia Janečková (BMSC Bratislava). "Maníková zvíťazila jednoznačne. Na ME v Šamoríne sa rozhodla bežať v pretekoch žien, hoci mala dobrú šancu dostať sa aj do miešanej štafety na 4 x 1,5 km. V nej plánujeme internú kvalifikáciu pre jej dve ženské členky 26. novembra v Banskej Bystrici. Z mužov majú istý štart Jozefovia Repčík a Pelikán, ktorý si v nedeľu v Cabaj-Čápore otestoval aj svoje vytrvalostné schopnosti a skončil piaty," informoval šéftréner.

Druhé kvalifikačné preteky sa uskutočnia v nedeľu 19. novembra v dejisku ME v Šamoríne, po nich bude – s výnimkou štafety – známe aj zloženie slovenského družstva na decembrovom európskom šampionáte. Na ME sa na M-SR pokúsi kvalifikovať aj 11. najlepší triatlonista na OH 2016 v Riu Richard Varga. SAZ počíta na ME 2017 v Šamoríne v 5 zo 6 individuálnych kategórií s účasťou troch bežcov, iba u mužov do 23 rokov by mal štartovať len jediný slovenský zástupca. Predbežne sa prihlásilo 590 bežcov z 38 krajín. Píše sa v tlačovej správe organizátorov.