Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Atletika

Elitnému atletickému trénerovi zákazali činnosť na štyri roky

Alberto Salazar, archívne foto. Foto: TASR/AP

Salazar síce okamžite prišiel o akreditáciu, ale blízky vzťah k špičkovým pretekárom vzbudzuje pochybnosti.

Dauha 2. októbra (TASR) - Atléti by mali dbať na výber svojich trénerov. Vyhlásil to v stredu prezident Medzinárodnej asociácie atletických federácií Sebastian Coe v reakcii na dopingový škandál elitného kouča Alberta Salazara. Tomu tento týždeň počas MS v katarskej Dauhe zakázali činnosť na štyri roky.

Američan pôsobil v Nike Oregon Project (NOP), ktorého súčasťou boli viacerí poprední pretekári, niektorí z nich sa zúčastnili aj na šampionáte. Medzi najprominentnejších patrili zlatí medailisti Sifan Hassan z Holandska či Američan Donovan Brazier. "Tréneri aj športovci musia neustále zvažovať, komu dôverujú. Atléti sa musia presvedčiť, že sú v bezpečnom prostredí, pretože ide aj o ich vlastnú reputáciu," citovala Coea agentúra DPA.

Víťaz pretekov na 10 000 metrov Hissan sa pripojil k NOP v roku 2016, Brazier, ktorý triumfoval na 800 m, iba vlani. Američan teda vedel, že Salazara vyšetruje Americká antidopingová agentúra. Samotný 61-ročný Salazar uviedol, že je z trestu šokovaný a plánuje sa odvolať.

Coe priznal, že dopingová kauza renomovaného trénera, ktorý sa navyše nachádzal priamo na šampionáte, negatívne zasiahla do priebehu majstrovstiev. Salazar síce okamžite prišiel o akreditáciu, ale blízky vzťah k špičkovým pretekárom vzbudzuje pochybnosti.

"Obvinenia sú vážne. Jednotka atletickej integrity už komunikovala so všetkými atlétmi, ktorých sa to týkalo. Všetci musia prerušiť kontakty s týmto trénerom, to je prvoradé," dodal Coe.