Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Atletika

Na 33. ročníku Rajeckého maratónu očakávajú vyše tisíc pretekárov

Ilustračná snímka Foto: FOTO TASR/Oliver Ondráš

Na Slovensku ide o tretie najväčšie podujatie tohto druhu, ktoré spolu s maratónmi v Bratislave a Košiciach tvorí Slovenský pohár v maratóne.

Bratislava/Rajec 28. júla (TASR) – Už o necelé dva týždne sa v Rajci uskutoční 33. ročník Rajeckého maratónu. Organizátori tento rok očakávajú viac ako tisíc pretekárov, ktorí sa okrem samotného maratónu predstavia aj na polovičnej trati, v inline polmaratóne či v hobby behoch. Na Slovensku ide o tretie najväčšie podujatie tohto druhu, ktoré spolu s maratónmi v Bratislave a Košiciach tvorí Slovenský pohár v maratóne. TASR informoval riaditeľ podujatia Pavol Uhlárik.

Letný maratón v Rajci sa už tradične beží v druhú augustovú sobotu, ktorá tento rok pripadla na 13. augusta. Práve v tento deň mieria do Rajca tisícky návštevníkov, aby sa postavili priamo na štart, povzbudili svojich blízkych, či si pozreli bohatý kultúrny program.

"Rajecký maratón má prívlastky najťažšieho, najkrajšieho a najsrdečnejšieho podujatia. V kráľovskej maratónskej disciplíne musia pretekári zdolať vyše 42 kilometrov s prevýšením 200 metrov. Bežia však v prekrásnom prostredí Rajeckej doliny s otočkou v malebných Čičmanoch," povedal Uhlárik pre TASR.

Najväčšou zmenou oproti minulým rokom je posun štartu, z desiatej hodiny na deviatu pre všetky kategórie. "Snažíme sa tak vyhnúť čoraz väčším teplotám, ktoré sú typické pre toto ročné obdobie," doplnil Uhlárik.

Už desiaty rok sa súbežne koná aj Rajecký polmaratón. Polmaratónci vyštartujú rovnako o deviatej a ich trasa povedie po obrátku v Rajeckej Lesnej. "Každoročne si práve táto disciplína získava viac a viac nadšencov, možno aj vďaka skvelým fanúšikom, ktorí neúnavne povzbudzujú v tejto pútnickej dedinke," skonštatoval Uhlárik.

Súčasťou podujatia je tiež 12. ročník Inline polmaratónu, ktorý povedie z Rajca do cieľa v Čičmanoch. Korčuliarske preteky budú zároveň majstrovstvami Slovenska v Inline polmaratóne, takže o skvelé súboje nebude núdza.

Poslednou disciplínou tohto športového sviatku v Rajci je hobby beh ulicami mesta - MZ Pneu beh, ktorý sa taktiež teší veľkej popularite.