Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Atletika

Prezident SAZ Korčok o zrušených ME: Chápem organizátorov aj dôvody

Na snímke predseda Slovenského atletického zväzu (SAZ) Peter Korčok. Foto: TASR/Michal Svítok

Zrušenie ME v atletike v Paríži naznačovalo už stredajšie vyjadrenie francúzskej ministerky športu Roxany Maracineanuovej.

Bratislava 24. apríla (TASR) - Majstrovstvá Európy v atletike sa v tomto roku v Paríži neuskutočnia pre pandémiu koronavírusu. Podujatie sa malo konať v termíne 25.-30. augusta. Rozhodnutie o zrušení podujatia učinili vo štvrtok večer samotní organizátori po porade s Francúzskou atletickou federáciou.

"Po týždňoch práce sme toto rozhodnutie urobili s ľútosťou. Vyskúšali sme všetko, no museli sme vzhľadom na priebeh pandémie zaujať zodpovedné stanovisko," vyhlásil prezident organizačnej komisie šampionátu Jean Garcia.

Zastupujúci prezident Európskej atletiky (EA) Dobromir Karamarinov, ktorý vedie vrcholný orgán v čase hospitalizácie prezidenta Sveina Arneho Hansena, na margo zrušenia ME uviedol: "S veľkým poľutovaním musíme oznámiť zrušenie majstrovstiev Európy. Dúfali sme, že v týchto ťažkých časoch ponúkneme športovcom z Európy možnosť zasúťažiť si v závere leta na významnom podujatí. Bohužiaľ, dnes nás lokálny organizačný výbor a Francúzska atletická federácia informovali, že po diskusii s príslušnými celoštátnymi a miestnymi orgánmi verejného zdravotníctva dospeli k záveru, že vzhľadom na súčasné opatrenia nemôžu pokračovať v príprave šampionátu," citoval Karamarinova oficiálny web Slovenského atletického zväzu (SAZ).

Zrušenie ME v atletike v Paríži naznačovalo už stredajšie vyjadrenie francúzskej ministerky športu Roxany Maracineanuovej, ktorá vyhlásila, že šport nebude pre vládu v najbližšom období v úsilí vrátiť sa do normálneho života priorita a môže sa stať, že ak sa nejaké podujatia uskutočnia, minimálne do septembra budú zrejme bez divákov. "Osobne som si veľmi želal, aby sa ME v Paríži v tomto roku uskutočnili. Ich zrušenie definitívne vzalo elitným atlétom poslednú príležitosť reprezentovať na vrcholnom podujatí v roku 2020. Chápem však organizátorov, aj dôvody, pre ktoré to museli urobiť. Teraz je však potrebné, aby všetci atléti vrátane našej elity našli v tejto sezóne novú motiváciu a nepoľavili v príprave," uviedol pre stránku atletika.sk prezident SAZ Peter Korčok.

Čo bude so šampionátom, zatiaľ nie je jasné. Parížski organizátori aj Francúzska atletická federácia však v spoločnom stanovisku jasne deklarovali, že možnosť odloženia ME na budúci rok nepripadá do úvahy pre veľké riziko dodatočných nákladov. Rozpočet šampionátu mal byť približne 17 miliónov eur. Zrušením ME 2020 v Paríži a vážnymi zmenami v globálnom atletickom kalendári súvisiacimi so šírením ochorenia COVID-19 sa ešte bude zaoberať rada Európskej atletiky na on-line (video) zasadnutí 7. a 8. mája 2020. "Riziko odkladu o 10 až 12 mesiacov za takýchto neistých podmienok vývoja koronavírusovej pandémie by mohlo mať pre nás katastrofálne následky, ktoré sú v rozpore so zodpovedným konaním udržať vyrovnaný rozpočet," uvádza sa v spoločnom stanovisku Paris Athlé 2020 a FFA.

Organizátori parížskeho šampionátu zároveň oznámili, že v plnej výške vrátia fanúšikom financie za vopred zakúpené vstupenky. Ďalšie ME sú v kalendári v roku 2022, mali by sa uskutočniť v Mníchove od 15. do 21. augusta v rámci multišportového európskeho šampionátu, ktorého súčasť je i atletika. Okrem nej sa bude súťažiť aj v cyklistike, športovej gymnastike, veslovaní, triatlone a golfe. ME sa uskutočnia tri týždne po MS v americkom Eugene (15. – 24. 7. 2020).