Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Atletika

Baršim naplnil štadión v Dauhe a ako prvý v histórii obhájil titul

Na snímke Mutaz Essa Baršim. Foto: TASR/AP

Dvadsaťosemročný rodák z Dauhy si minulý rok v júli roztrhol vázy v členku a v kalendárnom roku 2019 sa skôr liečil, ako by súťažil.

Dauha 5. októbra (TASR) - Atletický šampionát v Dauhe zožal veľa negatívnych ohlasov pre nízku návštevnosť, no tie v piatok museli stíchnuť. Atmosféra pri skoku do výšky mužov bola niečím, čo toto podujatie nezažilo. Každý úspešný pokus katarského obhajcu titulu Mutaza Essu Baršima sprevádzal hluk, ako keď na Camp Nou skóruje FC Barcelona. Atlét roka 2017 svoju misiu napokon splnil a získal zlato vo svetovom výkone roka 237 cm.

Nechýbalo pritom veľa a skončil by bez akéhokoľvek kovu, 233 cm preskočil až na tretí pokus. Lenže potom výšku 235 aj 237 zvládol na prvýkrát a stal sa vôbec prvým skokanom do výšky, ktorý obhájil triumf na MS. Svetový rekordér Kubánec Javier Sotomayor má tiež dva tituly, no jeho sériu prerušil v Göteborgu 1995 Bahamčan Troy Kemp. "Celé je to pre mňa ako sen. Som doma, všetci boli tu - rodina, priatelia, aj samotný emír," citovala Baršima stránka iaaf.org.

Dvadsaťosemročný rodák z Dauhy si minulý rok v júli roztrhol vázy v členku a v kalendárnom roku 2019 sa skôr liečil, ako by súťažil. "Nebol som v poriadku na sto percent, no potom som prišiel sem na štadión a uvidel všetkých tých ľudí, ako ma povzbudzujú, aj keď umieram. Vedel som, že urobím všetko, čo môžem, aj keď by ma mali odniesť na nosidlách, alebo v sanitke," doplnil Baršim.