Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Atletika

Dauha dopriala mladíkom i mamám, Coe: Najlepšie výkony v histórii

Sebastian Coe, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Tohtoročné MS boli prvé bez jamajského šprintéra Usaina Bolta i britského vytrvalca Mo Faraha.

Dauha 7. októbra (TASR) - Šéf Svetovej atletiky Sebastian Coe označil majstrovstvá sveta v Dauhe za najlepšie v histórii z pohľadu výkonov športovcov. Bránil aj výber dejiska, premiérový šampionát na Blízkom východe čelil kritike predovšetkým pre nízku návštevnosť.

Tohtoročné MS boli prvé bez jamajského šprintéra Usaina Bolta i britského vytrvalca Mo Faraha. Objavili sa však potenciálne hviezdy, ktoré môžu zadefinovať vlastnú éru na olympijských hrách v Tokiu. Spojené štáty americké zvíťazili na MS 2017 v Londýne v jedinej mužskej šprintérskej disciplíne, z Kataru odcestovali s piatimi zo siedmich možných zlatých medailí z jednookruhových behov. Triumfovali na 100, 200, 110 m prek. aj v štafetách 4x100 a 4x400 m. Je to ich najbohatší zisk od Osaky 2007 - o rok neskôr sa na OH v Pekingu začala dekáda Boltovej dominancie.

Dvadsaťtriročný Christian Coleman, ktorý sa tesne vyhol trestu za tri vynechané antidopingové kontroly, sa stal šiestym najrýchlejším mužom histórie, keď vyhral stovku za 9,76 s. O rok mladší Lyles si na dvojnásobnej trati vybojoval zlato v čase 19,83 a obaja sa v nasledujúcej sezóne chystajú súperiť v oboch disciplínach. Na OH sa pokúsia o double, ktoré od Pekingu cez Londýn po Rio de Janeiro patrilo Boltovi. "Sme súťaživí, mladí a ťaháme americký šprint. Navzájom sa zlepšujeme a kedykoľvek sa stretneme v jedných pretekoch, bude to šou. Teším sa na našu rivalitu v budúcnosti," povedal Coleman pre agentúru AFP. "Sme veľmi talentovaní a chceme spraviť z USA najlepšiu krajinu na svete. Vždy, keď budeme na dráhe, či už samostatne, alebo spolu, odovzdáme sto percent," dodal Lyles, ktorý má lepšie osobné rekordy na stovke i dvojstovke než Bolt v jeho veku: "Nehovorte, že som nový Bolt. Ja som ja, ak ma máte radi, rád vás pobavím. Nastal môj čas."

Sily spojili v štafete 4x100 m, ktorú Američania vyhrali za 37,10 s. Rýchlejšie v dejinách bežali len dvakrát Jamajčania s Boltom. Prvé štafetové zlato v kariére slávil 37-ročný veterán Justin Gatlin: "Skladám klobúk pred mojimi kolegami, ktorí sa nezložili z predchádzajúcich neúspechov amerických štafiet. Zrušili kliatbu a som vďačný, že mi dopriali takýto darček."

Z ďalších Američanov na 110 m prek. uspel Grant Holloway, na osemstovke sa radoval Donovan Brazier. Dina Asherová-Smithová zvíťazila na dvojstovke a pridala dve striebra, Salwa Eid Naserová z Bahrajnu zažiarila na štvorstovke, Nemec Niklas Kaul vyhral desaťboj, Švéd Armand Duplantis vybojoval striebro v skoku o žrdi. Coe zdôraznil, že približne 30 percent medailistov je mladších než 24 rokov: "Náš šport je v dobrej kondícii. Bolt nám všetkým chýba, ale nie je prospešné spoliehať sa príliš dlho na jednu osobnosť."

Okrem mladíkov sa v Dauhe darilo atlétkam po materskej dovolenke. Jamajčanka Shelly-Ann Fraserová-Pryceová s Američankou Allyson Felixovou získali v šprintoch po dve zlaté medaily, na najvyššom stupienku sa ocitli aj čínska chodkyňa Liou Chung, Keňanka Hellen Obiriová na 5000 m či dvojnásobná mama Nia Aliová z USA na 100 m prek. "Dúfam, že dokážem inšpirovať všetky ženy, ktoré uvažujú o založení si rodiny. Zvládnete čokoľvek," povedala Fraserová-Pryceová. Felixová jedenásť mesiacov po pôrode zlomila Boltov rekord v počte zlatých medailí na MS. Bola súčasťou miešanej i ženskej štafety na 4x400 m a na konte má už trinásť najcennejších kovov.

Mix USA sa postaral o jeden z dvoch svetových rekordov, ďalší pridala Američanka Dalilah Muhammadová na 400 m prek. Aj ich zásluhou ovládli USA poradie krajín s 29 medailami (14-11-4). Druhá bola Keňa (5-2-4) a tretia skončila Jamajka (3-5-4). Nielen atletické bašty však mali v Katare svojich hrdinov. Venezuelu potešila trojskokanka Yulimar Rojasová, Anderson Peters zabezpečil pre Grenadu druhé prvenstvo v histórii po triumfe Kiraniho Jamesa na štvorstovke na MS 2011. V detstve sníval o kariére v krikete alebo o napodobnení Bolta, napokon sa našiel v hode oštepom. "V roku 2011 to bol neuveriteľný moment pre našu krajinu. Ak to mohol dokázať on, znamenalo to, že ktokoľvek má šancu stať sa svetovým šampiónom. Nedá sa opísať, aký je to pocit," povedal Peters pre agentúru AP.

"Je úplne jasné, že z pohľadu výkonov športovcov to boli najlepšie majstrovstvá sveta, aké sme kedy zažili," vyhlásil Coe, no nie vždy mali tieto výkony adekvátnu divácku kulisu. Návštevnosť na Kalifovom štadióne sa vyšplhala nad 40-tisícovú métu len v piatok 4. októbra, počas prvých ôsmich dní bola v priemere 20.000 ľudí. "Naplniť štadióny je výzva pre všetky športy. Úvodné dva dni boli hektické a náročné, ale postupom času návštevnosť narástla, pretože ľudia videli výkony. Sme radi, že sa MS konali u nás a rozšírili obzor atletiky na Blízky východ," uviedol šéf organizačného výboru Dahlan Al Hamad. "Je dôležité, aby šport zavítal do rôznych kútov sveta. Vďaka tomu môže napredovať a myslím si, že šport je najlepší možný diplomatický prostriedok," dodal Coe.