Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Atletika

Francúzi vystavili zatykač na Melnikova a Balachničeva pre doping

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Oboch v januári 2016 potrestala IAAF doživotným zákazom činnosti za účasť na štátom podporovanom dopingu v Rusku.

Paríž 20. marca (TASR) - Francúzske úrady vydali zatykače na dvoch bývalých predstaviteľov ruskej atletiky v súvislosti s krytím dopingu. Podľa agentúry AFP ide o niekdajšieho prezidenta ruského zväzu a pokladníka Medzinárodnej asociácie atletických federácii (IAAF) Valentina Balachničeva a trénera národného tímu Alexeja Melnikova. Oboch v januári 2016 potrestala IAAF doživotným zákazom činnosti za účasť na štátom podporovanom dopingu v Rusku.

Francúzskym úradom sa však zrejme nepodarí postaviť ruskú dvojicu pred spravodlivosť, keďže Rusko spravidla nevydáva svojich občanov na trestné stíhanie. "Nikto mi o tom nepovedal a neviem ako na to reagovať. Som penzista a nemám dôvod cestovať do zahraničia," cituje Balachničeva portál insidethegames.biz.

Zatýkacie rozkazy súvisia s vyšetrovaním bývalého prezidenta IAAF Lamiea Diacka, ktorý je podozrivý z prijímania úplatkov a prania špinavých peňazí. Podľa francúzskych orgánov Senegalčan dostával platby od Rusov výmenou za krytie ich dopingových praktík. Vyšetrovaniu čelí aj jeho syn Papa Massata, ten podľa francúzskej finančnej prokuratúry patril k popredným postavám medzinárodnej korupcie v športe. Ruská víťazka Londýnskeho maratónu 2010 Lilija Šobuchovová mu údajne zaplatila 562-tisíc dolárov za ututlanie jej dopingu. Zároveň sa objavili informácie, ktoré ho spájajú s bývalým šéfom Japonského olympijského výboru Cunekazuom Takedom, ktorý v utorok rezignoval pre podozrenia z korupcie. Podozrenia súvisia s dvojmiliónovou platbou pre singapurskú spoločnosť pred pridelením budúcoročnej olympiády Tokiu.