Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Atletika

Berešová sa chce na premiérovom šampionáte priblížiť osobáku

Katarína Berešová, archívne foto Foto: TASR/Jakub Súkup

Na štart najťažšej bežeckej disciplíny maratónu sa postaví s cieľom priblížiť sa osobnému rekordu.

Peking 21. augusta (TASR) - Slovenská vytrvalkyňa Katarína Berešová si v Pekingu odbije premiéru na atletických majstrovstvách sveta. Na štart najťažšej bežeckej disciplíny maratónu sa postaví s cieľom priblížiť sa osobnému rekordu.

Ten má hodnotu 2:36:20 hodiny a dosiahla ho v apríli na podujatí vo Viedni. "Mojím cieľom je priblížiť sa k osobáku, alebo čas tesne pod jeho hranicou okolo 2:40 hodiny by bol ideálny. No budú tam veľmi náročné podmienky. Najmä teplo a smog, takže uvidíme, čo sa podarí," povedala pre TASR. Na zdolanie osobáku si príliš netrúfa: "Je to síce veľmi pekná motivácia, ale myslím si, že to bude veľmi náročné."

Dvadsaťsedemročná reprezentantka si hlavný cieľ sezóny už splnila. Tým bol limit na budúcoročné olympijské hry do Rio de Janeiro, ktorý bol stanovený na 2:42 hodiny, a Berešová ho zdolala na spomínanom Viedenskom maratóne. "To bol určite môj hlavný cieľ na túto sezónu - splniť nominačné kritéria na MS a OH. Podarilo sa to úplne ideálne, keďže som to dokázala na jednom podujatí."

Záverečnú prípravu absolvovala v domácich podmienkach. "Od majstrovstiev Slovenska som zostala tu a tu som sa aj pripravovala na svetový šampionát. V tom počasí, aké tu vládlo, to bola určite dobrá aklimatizácia na horúčavy, ktoré hlásia v Pekingu," uviedla.

Do Číny sa pozrie prvýkrát v živote. Aj keď niektorí členovia slovenskej výpravy varovali pred veľkým časovým posunom a s tým spojenou náročnou aklimatizáciou, Berešová si z toho veľkú hlavu nerobí. "Takto ďaleko na východe som bola iba na Novom Zélande, ale to bolo už dávno. Aklimatizácia v Pekingu trvá zhruba šesť dní a potom by som sa mala na ten systém nastaviť. Štartujem o pol ôsmej ráno pekinského času, čo je u nás vlastne o pol druhej v noci. Bude to náročné, ale vzhľadom na to, že sme prišli do dejiska dva týždne pred pretekmi, tak by to nemal byť problém," dodala.

Ženský maratón je na programe v posledný deň šampionátu v nedeľu 30. augusta o 1.30 h slovenského času.