Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Atletika

Kenskí atléti vtrhli do sídla federácie, žiadajú odstúpenie šéfov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Keňu, ktorá sa môže pochváliť množstvom špičkových vytrvalcov, zasiahla v uplynulých rokoch vlna pozitívnych testov jej športovcov.

Nairobi 23. novembra (TASR) - Desiatky kenských atlétov vtrhli v pondelok do centrály tamojšej atletickej federácie v hlavnom meste Nairobi, kde sa zamkli do kancelárií a žiadali odstúpenie jej najvyšších predstaviteľov. Reagovali tak na vlnu obvinení z korupcie a krytia dopingu v kenskej atletike.

Keňu, ktorá sa môže pochváliť množstvom špičkových vytrvalcov, zasiahla v uplynulých rokoch vlna pozitívnych testov jej športovcov. Kenská atletická federácia (AK) čelí čoraz hlasnejšej kritike, že nedostatočne bojuje proti dopingu. Na hlavy šéfov AK sa zasa sypú korupčné obvinenia, ktoré sa majú týkať najmä sponzorskej zmluvy so spoločnosťou Nike. Vo východoafrickej krajine silnejú obavy, že po vzrastajúcich obvineniach vylúčia športovcov z medzinárodných súťaží.

Podľa agentúry Reuters atléti, zväčša nižšej výkonnostnej úrovne, vtrhli o 7.30 ráno miestneho času do sídla atletickej federácie, prinútili úradníkov k odchodu a zabarikádovali sa v budove, ktorá sa nachádza neďaleko národného štadióna Nyayo. Rozvešali pritom plagáty s nápismi "Skorumpovaní - odíďte domov" či "Váš čas sa naplnil". Ešte na poludnie športovci stále kontrolovali budovu. "Podnikli sme spoločné kroky, aby sme priniesli zdravý rozum do manažmentu a vedenia Kenskej atletickej federácie," uviedla Asociácia kenských profesionálnych atlétov (PAAK) vo svojom vyhlásení, ktoré poskytla reportérom pred sídlom AK.

Podľa PAAK dopingový škandál a korupčné aféry predstaviteľov AK zapríčinili, že "kenskí atléti čelia hrozbe sankcií". Funkcionári AK už predtým odmietli obvinenia z korupcie a vyhlásili, že zmluva s Nike je poctivá.