Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Atletika

VIDEO: Lomnický by chcel na MS zabiť dve muchy jednou ranou kladivom

Na archívnej snímke slovenský kladivár Marcel Lomnický. Foto: TASR Michal Svítok

V tejto sezóne má na konte 77,15 m z aprílového mítingu v USA, na OH v Tokiu je potrebných ešte o 35 centimetrov viac.

Dauha 30. septembra (TASR) - Slovenský kladivár Marcel Lomnický sa na majstrovstvách sveta v katarskej Dauhe pokúsi aj o splnenie olympijského limitu. V tejto sezóne má na konte 77,15 m z aprílového mítingu v USA, do Tokia je potrebných ešte o 35 centimetrov viac.

Piaty muž z OH 2016 v Riu de Janeiro si zároveň chce napraviť výsledok z predchádzajúceho svetového šampionátu. "Od roku 2012 som nechýbal v žiadnom finále vrcholného podujatia až na MS pred dvoma rokmi, keď som bol trinásty a ušlo mi to o pätnásť centimetrov. Myslím si, že pripravený som dobre a nemôžem si pripúšťať tlak, lebo by mi to viac uškodilo ako pomohlo. Snažím sa na to nemyslieť a sústrediť sa sám na seba a na to, aby som to technicky správne hodil. Potom to bude dobré," povedal Lomnický pre TASR pred utorňajšou kvalifikáciou (15.30/17.00 SELČ).

Limit na postup do finále je 76,5 m: "V tomto roku sa mi to podarilo hodiť len jedenkrát, takže musím podať naozaj dobrý výkon. Myslím si však, že do finále sa bude dať postúpiť aj bez limitu, okolo 74,5, 75 metrov bude stačiť. Momentálne je v mojich silách aj limit, uvidíme, aký budem mať deň. Záverečná príprava bola podľa plánu, cítim sa výborne. To je môj prvý cieľ a potom uvidíme vo finále. Momentálne som v lepšej forme ako na začiatku roka, ale zase je to iná súťaž s inou úrovňou stresu. Chcel by som zabiť dve muchy jednou ranou, dostať sa do finále aj hodiť limit."



Tridsaťdvaročný Lomnický už v ďalšom priebehu sezóny nenadviazal na hod z USA, verí však, že formu načasoval správne: "Samozrejme, vždy by som si prial lepšie výkony, preteky nikdy nechcem odfláknuť. Mal som veľmi dobrý vstup do sezóny, hodil som limit na MS a takmer limit na OH. Jún som mal veľmi dobrý, v júli a auguste som sa vrátil k väčšiemu tréningu a bolo veľa pretekov, ktoré výkonnostne neboli tam, kde by som chcel. Práve preto dúfam, že na tomto šampionáte sa mi bude dariť viac, že som to spravil rozumne."

A dopomôcť by k tomu mali aj podmienky, na tie sa Slovák na rozdiel od mnohých teší. Sadli jeho kladivárskej kolegyni Martine Hrašnovej, ktorá obsadila deviatu pozíciu: "Podmienky na štadióne mi budú vyhovovať viac ako na MS v Londýne, kde bola strašná zima, počas kvalifikácie bolo trinásť stupňov a pršalo. Minulý rok na ME v Berlíne bolo zase 38 stupňov v strede štadióna. Toto bude taký ideálny stred, čo sa samozrejme nedá povedať o vytrvalcoch vonku. Videl som výsledky aj z ostatných disciplín a výkony sú vynikajúce. Videl som výkony Martiny aj ostatných kladivárok. Kruh je výborný, ani rýchly, ani pomalý, nič sa mu nedá vytknúť."

Lomnický je v dejisku MS iba od nedele a v jeho prípade nebudú problémom ani prechody medzi vonkajškom a klimatizovanými časťami: "Posledné tréningy, čo sa týka technickej prípravy, som absolvoval doma. Tu by som musel hádzať v teple, tomu som sa chcel vyhnúť a zbytočne si neuberať energiu. Pred kvalifikáciou dostanú všetci dva hody na hlavnej ploche a pred zvolávacou miestnosťou sa nezvyknem rozcvičovať. Pôjdem rovno do klimatizovanej miestnosti, tam sa rozcvičím a potom si hodím dva na štadióne, takže mi odpadne teplotný skok."

Vyslaný redaktor TASR ak