Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Atletika

Majstrovstvá sveta v Pekingu prinesú od soboty obrovské emócie

Slovenská výprava atlétov pred odchodom na MS v Pekingu v Bratislave 16. augusta 2015. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Zažijú ich aj Slováci a odvinú sa od toho, do akej miery naplnia svoje túžby.

Peking 21. augusta (TASR) - Národný štadión v Pekingu, ktorý si za svoj impozantný tvar podobný vtáčiemu hniezdu vyslúžil už pred olympiádou'2008 rovnomenný názov, zhustol atletickým ozónom. Podľa všetkého 15. majstrovstvá sveta opäť ponúknu od soboty impozantných deväť dní so skvelými výkonmi a emóciami. Zažijú ich aj Slováci a odvinú sa od toho, do akej miery naplnia svoje túžby. V cieľoch sa zostavil akýsi rebríček hodnôt, najvyššiu priečku si vyhradil chodec Matej Tóth, na umiestenia v osmičke najlepších pomýšľajú viacerí, kladivári Hrašnová, Lomnický, trojskokanka D. Velďáková, diaľkárka J. Velďáková, možno výškar Bubeník, semifinále by urobilo veľkú radosť štvrtkárke Putalovej, v behu na 800 m Repčíkovi i Hrivnák Klocovej, a aj ďalší dúfajú, že ich zaplaví po pretekoch vlna spokojnosti.

Jozef Repčík sa v kariére onálepkoval prívlastkom 'rozbehový', na MS v nich trikrát skončil. "Pre mňa je veľký cieľ konečne sa dostať do semifinále. Už tri razy som sa tam pokúšal prepracovať, no ani raz sa mi to nepodarilo. Ja viem, že pre niekoho semifinále veľa neznamená, no na osemstovke už dlhé roky panuje veľká vyrovnanosť, Rudisha zbehol pred niekoľkými rokmi sveťák, takže táto disciplína je oproti iným dosť vpredu. Keňania, Etiópčania, Američania, pre mňa by postup medzi 24-ku pri takomto tlaku bol super. Finále je veľký sen, behá sa v ňom pod 1:43, takže semifinále považujem za primárne. Ak sa podarí, bude len lepšie."

Lucia Klocová, po dodatočnej zmene poradia dnes už s vizitkou 6. miesta na OH v Londýne v behu na 1500 m, môže skúsenosti rozdávať, po materskej dovolenke veľmi rýchlo naskočila do atletického rýchlika a splnila limit na 800 m. Čo všetko si bude môcť dovoliť v Pekingu sa ponúka. "Čo by som chcela je úplne jedno. Treba mať naozaj šťastie, koho dostanem do rozbehu a aj ako sa kto vyspí, ktorý rozbeh to bude v poradí, ako sa pobeží, to všetko môj výkon a spôsob behu ovplyvní. Pripraviť sa na akúkoľvek taktiku je dôležité, aby som vhodne zareagovala a vydareným spôsobom sa snažila o postup."

Pre trojskokanku Danu Velďákovú boli obrovským povzbudením majstrovstvá Slovenska v Banskej Bystrici tesne pred uzávierkou nominácie s výkonom 14,27. Splnila na nich limit i normu na OH a presvedčila, že ekrazit v nohách nestratila. "Myslím si, že 14,30 postačí na užšie finále," odhaduje. "Budú však iné podmienky, nechám sa prekvapiť." Tréner Radoslav Dubovský výhľadovo vtesnal plán do jedného čísla: "Keby v kvalifikácii skočila 14,20, tak do dvanástky finalistiek sa zmestí stopercentne."



Štvrtárka Iveta Putalová sa považuje za stroj výroby slovenských rekordov a ak by ho zlepšila vo Vtáčom hniezde, eufória bude namieste. "V Pekingu by opäť mohol padnúť slovenský rekord," odhaduje možnosti a pomôcť by jej mohla obrovská kulisa. "Predsa len, adrenalín bude veľký, mohla by som sa poriadne vyhecovať. Semifinále je otázne, bola by som šťastná, keby sa mi podarilo, ale predsa len, časy nepustia. Keď má niekto na konte 50, 51 sekúnd a ja 52, tak sa asi zázraky nestanú. Čiže extra šanca tu nie je, no ja sa vynasnažím, aby to bolo čo najlepšie a aby som sa do semifinále pretlačila. Na konkurenciu som si navykla. Som už iná, skúsenejšie. Stretávala som sa s európskou špičku, teraz predsa len pribudnú Američanky, Jamajčanky, a to je zase niečo iné."

Pre kladivára Marcela Lomnického sa pripravil scenár finálový, on sám si určil aj výkonnostný. "Dostať sa do finále, v ňom som si určil cieľ výkonnostný, 78 a viac. Veľa bude záležať od súperov, ako budú hádzať. Každé preteky pomýšľam na 78 metrov, čiže olympijský limit, nepochybujem, že som naň pripravený."

Kým slovenská výprava zaujala celý svet hlavne jedným menom z okruhu najväčších favoritov na zlato, chodcom Matejom Tóthom, v iných sa to hemží atletickými velikánmi. Peking sa však stal už v predstihu nezabudnuteľným zásluhou voľby prezidenta na kongrese IAAF. Po svetovom šampionáte si sadne do kresla Brit Sebastian Coe. O kráľovnú sa bude minimálne ďalšie štyri roky starať človek so šľachtickým titulom lorda, a to je podľa mienky odborníkov mimoriadne šťastné spojenie. Coe by mal atletiku zdynamizovať, doslova zmladiť nápadmi a vyšperkovať mieru vážnosti oproti ostatným športom.

Peking sa bude nepochybne porovnávať s predchádzajúcimi dejiskami MS, hlavne s Moskvou pred dvoma rokmi, ktorá sa so svojimi detailami v pamäti pripomína najjasnejšie. Niektoré akoby sa oprášili. Jamajský blesk Usain Bolt vdýchol šampionátu v Lužnikách mágiu dokonalosti. Na jeho chronické víťazstvá sa navyklo, v Moskve dokonca aj v daždi počas finálovej stovky. Pred MS vyváral boltovské menu so štipkou pochybností, len aby zvýšil napätie a vyvolal dojem, aké to bude napínavé divadlo. Pred Pekingom sa situácia v niečom opakuje a dokonca sa zvažuje, či sa opäť ocitol v role mazaného diplomata. Príliš sa vytŕčať môže byť niekedy na škodu a vopred nepochybovať o šampiónovi spôsobuje, že sa vytráca potrebné napätie. Teraz sa však zdá, že pravda takejto stratégie bude niekde uprostred a jeho očakávaný súboj s Američanom Gatlinom sa v komerčnej podobe stane nepochybným ťahákom globálnej sledovanosti.

Pred MS v Moskve sa skloňoval doping, ktorý postihol Gaya, Powella a vznikali rôzne konštrukcie, ako sa z toho atletika spamätá. V Lužnikách si však počas deviatich súťažných dní nikto na hriešnikov ani nespomenul. Úvahy, ako veľmi atletike ublížili, vošli do zabudnutia a popularita atletiky sa neznížila. V záverečnom dni sledovalo dianie na štadióne vyše 40-tisíc divákov, dovedna šampionát navštívilo takmer 270-tisíc (268.548), a keďže pred štyrmi rokmi v Dägu sa mohli pochváliť s 261,792, aj toto číslo Moskve mimoriadne svedčalo.

Pekingu by mohol tiež uškodiť doping po afére, v ktorej sa výsledky krvných testov tretiny medailistov na OH a na MS za posledných desať rokov spochybnili. Aj v tomto prípade sa v samotnom Vtáčom hniezde určite nebudú atléti takýmto tvrdením zaťažovať a aféra v podobe ducha vypusteného z fľaše sa opäť stane len témou kuloárových debát.

Slovenská atletika by potrebovala výsledkovo vyniknúť a ukrojiť aj z odmien, dovedna zo 7,194 milióna dolárov určených pre predbežne 1936 atlétov z 207 členských krajín v 47 disciplínach. V Moskve si najviac 140-tisíc dolárov zarobili Usain Bolt (3-0-0), jeho krajanka Shelly-Ann Fraser-Pryceová (3-0-0), 120-tisíc Brit Mohamed Farah (2-0-0). Sponzori IAAF, Toyota a TDK ušetrili, svetový rekord nepadol a 100-tisíc si majiteľa nenašlo. Slovenská 11-členná výprava na MS skromné ciele v Moskve naplnila i prekonala, pomohli jej 5. chodec na 50 km Matej Tóth, 8. kladivár Marcel Lomnický a 11. trojskokanka Dana Velďáková. S realitou sa úspešne popasovala, neprepadla, v hodnotení prvých ôsmich miest nazbierala 5 bodov a skončila spolu s Rumunskom, Slovinskom a Bieloruskom na 43. mieste medzi 57 bodujúcimi krajinami. Česko sa zaradilo na 13. priečku s 38 bodmi, takáto porcia stála za blahoželanie a zdravé závidenie.

Odmeny pre najlepších na MS v Pekingu
individuálne disciplíny
zlato:
60,000 dolárov
striebro: 30,000
bronz: 20,000
4. miesto: 15,000
5. miesto: 10,000
6. miesto: 6000
7. miesto: 5000
8. miesto: 4000

štafety (pre tím)
zlato:
80,000
striebro: 40,000
bronz: 20,000
4. miesto: 16,000
5. miesto: 12,000
6. miesto: 8000
7. miesto: 6000
8. miesto: 4000

Bonus za svetový rekord: 100,000