Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Atletika

Medzinárodný olympijský výbor dočasne suspendoval exšéfa IAAF Diacka

Na archívnej snímke Lamine Diack Foto: TASR/AP

Bývalého prezidenta Medzinárodnej asociácie atletických federácií vyšetruje francúzska polícia z korupcie v kauze utajovania dopingových prehreškov v atletike.

Berlín 10. novembra (TASR) - Medzinárodný olympijský výbor (MOV) dočasne suspendoval Lamineho Diacka z pozície čestného člena organizácie. Bývalého prezidenta Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF) vyšetruje francúzska polícia z korupcie v kauze utajovania dopingových prehreškov v atletike. Informovala agentúra Reuters.

Osemdesiatdvaročný rodák zo Senegalu Diack viedol IAAF od roku 1999 do tohto augusta, keď ho na poste nahradil Brit Sebastian Coe. Plnohodnotným členom MOV bol v rokoch 1999-2014, momentálne má štatút čestného člena.

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) vyzval Medzinárodnú asociáciu atletických federácii (IAAF), aby spustila disciplinárne konanie voči športovcom podozrivým z dopingu. Dôkazovým materiálom má byť oficiálny protokol nezávislej komisie Svetovej antidopingovej agentúry (WADA). MOV je na základe verdiktu IAAF pripravený odobrať ruským športovcom získané medaily, informovala agentúra Reuters.

WADA odhalila podľa svojich zistení systematický doping v ruskej atletike, pre piatich atlétov a ďalších funkcionárov tak navrhla doživotné tresty zákazu činnosti. Zároveň s okamžitou platnosťou uzavrela moskovské laboratórium, v ktorom sa malo manipulovať s dopingovými vzorkami ruských atlétov. Stredisko vlani pred medzinárodnou inšpekciou nárazovo zničilo 1417 podozrivých dopingových vzoriek.