Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Atletika

Na ME v krose zo Slovákov najlepší Sahajda, Varga splnil svoje ciele

Trojica slovenských reprezentantov zľava Richard Varga, Tibor Sahajda a Jozef Urban pózuje po dobehnutí do cieľa v hlavnej kategórii mužov na 24. majstrovstvách Európy v krose v Šamoríne v nedeľu 10. decembra 2017. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Najlepší výsledok domácej reprezentácie dosiahol vytrvalec Sahajda na 59. mieste, Varga skončil 69.

Šamorín 10. decembra (TASR) - Vytrvalcom na 24. majstrovstvách Európy v krose v šamorínskom komplexe x-bionic® kraľoval opäť Keňan v tureckých farbách, tentoraz Kaan Kigen Özbilen. Pred druhým Španielom Adelom Mechaalom zvíťazil s náskokom deviatich sekúnd, tretí dobehol Brit Andrew Butchart so stratou 15 sekúnd. Trojica Slovákov sa výraznejšie nepresadila, 59. skončil Tibor Sahajda, 69. Richard Varga a 73. Jozef Urban.

Z predšampionátovej štatistiky vyplývala najmä kenská nadvláda v tureckých farbách, keď vyhrali predchádzajúce tri šampionáty: v roku 2014 Polat Arikan, o rok neskôr Ali Kaya a vlani Aras Kaya, teraz sa to podarilo štvrtému z nich Özbilenovi. Za ich najväčšieho konkurenta sa považoval halový majster Európy z tohto roka na 3000 m Španiel Mechaal, a to sa aj v jeho súboji o zlato potvrdilo.

Bežalo sa dlho pokope, favorizovaní Turci pôsobili skôr nenápadne. Z čela po štvrťhodine odstúpil aj Brit Griffith so zdravotnými problémami. V polovici trate boli na tom najlepšie Briti Butchart a Conor a Španiel Mechaal, vypadol z nich Conor a pridal sa Özbilen. Nasledovalo úsilie Mechaala o trhák i snaha Özbilena dotiahnuť sa na Španiela. Neuspokojil sa len s tým, ale nástupom 1,5 km pred cieľom sa ocitol na čele. Španiela sa definitívne striasol až tesne pred cieľom a pre svoj prvý titul si dobehol už bez nejakého tlaku za sebou.

Vytrvalec Sahajda, ktorý 59. miestom dosiahol najlepší výsledok domácej reprezentácie, sa na krosový šampionát pripravoval po októbrovom Medzinárodnom maratóne mieru v Košiciach. Splnil na ňom limit na ME. "Vedel som, ako som na tom. Mierne som sa pretrénoval, potom som si odpočinul týždeň, dal som sa dokopy a opäť som tvrdo trénoval. Výsledok je, že som prvý Slovák, ale každý z nás bojoval, čo to dalo. V poslednom kole išlo cezo mňa sedem-osem ľudí, žiaľ, nemohol som. Už to bolo nad moje sily, vytuhol som. Musím trénovať naďalej, lebo vidíme, kde sme my a kde je európska kvalita. Myslím si však, že sa zlepšujem a mám na to, aby som mohol bojovať aj o lepšie umiestnenia," povedal Sahajda.

Varga bol najznámejšie meno v tíme a zároveň jeden z ambasádorov podujatia. Jedenásty z minuloročného olympijského triatlonu sa do nominácie dostal dodatočne aj zásluhou tretej pozície na majstrovstvách Slovenska. "Mal som dva ciele - neskončiť posledný a bojovať aj o predposledné miesto a bežať lepšie, ako som bežal pred troma týždňami (majstrovstvá Slovenska, pozn.). Myslím si, že oboje sa mi podarilo, aj keď bolo chladnejšie a viac fúkalo, bežal som asi o štyri sekundy na kilometer rýchlejšie. Z tohto hľadiska som veľmi spokojný, dúfam, že som kvalitne reprezentoval Slovensko a nemuselo sa hanbiť," uviedol Varga.

Preteky nevyšli Jozefovi Urbanovi, ktorý obsadil 73. priečku zo 79 štartujúcich: "Neviem, čo sa stalo, dýchanie bolo super, ale úplne mi nešli nohy. Už asi na treťom kilometri to bolo zlé, bežalo sa mi ťažko. Príprava bola dobrá, ale v nedeľu mi to nesadlo, musíme si to prebrať s trénerom."



Výsledky

muži na 10.180 m (79 štartujúcich): 1. Kaan Kigen Özbilen (Tur.) 29:45, 2. Adel Mechaal (Špan.) 29:54, 3. Andrew Butchart (V. Brit.) 30:00, 4. Hassan Chahdi (Fr.) 30:01, 5. Soutiane Bouchikhi (Bel.) 30:04, 6. Ben Connor (V. Brit.) 30:08, ..., 59. Tibor SAHAJDA 31:55, 69. Richard VARGA 32:24, 73. Jozef URBAN (všetci SR) 33:15

tímy (13): 1. Turecko (1. Özbilen, 7. Aras Kaia, 9. Arikan) 17, 2. Španielko 20, 3. Veľká Británia 35, ..., 13. Slovensko (59. SAHAJDA, 69. VARGA, 73. URBAN) 201


V miešaných štafetách zlato pre V. Britániu



Trináste, posledné zlato na 24. majstrovstvách Európy v krose v šamorínskom komplexe x-bionic® vybojovala miešaná štafeta krosárov a krosárok Veľkej Británie. Len sekundu za ňou zaostalo Česko, Španielsko už 38 s. Slovensko s Kristínou Hegedüsovou, Katarínou Beľovou, Jozefom Pelikánom a Jozefom Repčíkom sa zaradilo na poslednú 11. priečku.

Repčík finišoval osamotene, keď už bolo o výsledku domácej reprezentácie rozhodnuté. "Hneď po štarte tam boli slovenskí fanúšikovia, aj na konci. Aspoň to bolo také milé, aj keď sme mali dve minúty manko, ľudia kričali a povzbudzovali. Aj keď išiel Jožko Pelikán, tak som počul, že ho hnali dopredu. Pokiaľ by to bolo po celej trati, bolo by to super, bolo to na začiatku a na konci. Zvyšok trate bol náročný, nesmierne fúkalo a bežal som sám. Keby som bežal aspoň v nejakej skupinke alebo niekoho vidím pred sebou, tak by to bolo iné. Takto to bolo omnoho náročnejšie. Išiel som si to užiť, aj Jožko Pelikán mal rovnakú pozíciu, že bežal sám," povedal Repčík.

Premiérová disciplína ME uzavrela celý program vydareného šampionátu a len potvrdila európsku dominanciu krosárov z Veľkej Británie, najúspešnejšej krajiny v medailovej zbierke. V štafetách prekvapili Česi, ktorým sa oplatilo angažovať halového majstra Európy 2015 na 1500 m Jakuba Holušu, bronzového na HME 2017 na tejto trati Filipa Sasínka, Simonu Vrzalovú a Kristiinu Mäkiovú, medailistku na Svetovej univerziáde 2017.



Výsledky

miešané štafety na 6280 m (11 tímov): 1. Veľká Británia (Melissa Courtneyová, Sarah McDonaldová, Cameron Boyek, Tom Marshall) 18:24, 2. Česko 18:25, 3. Španielsko 19:02, ..., 11. Slovensko (Kristína Hegedüsová, Katarína Beľová, Jozef Pelikán, Jozef Repčík) 20:31



Konečná medailová bilancia: 1. Veľká Británia 5-0-4, 2. Turecko 3-1-3, 3. Francúzsko 2-2-1, 4. Šnaielsko 1-2-2, 5. Nemecko 1-2-1, 6. Nórsko 1-0-1, 7. Taliansko 0-1-1, 8. Rumunsko, Švédsko, Belgicko, Maďarsko a Česko 0-1-0




Zahraničie si ME v krose v Šamoríne pochvaľovalo



Slovenskí reprezentanti sa po svojich vystúpeniach na ME v krose v Šamoríne zhodli, že výkonnostný rozdiel medzi nimi a európskou elitou je evidentný. Prezident Slovenského atletického zväzu (SAZ) Peter Korčok však aj na základe ohlasov zahraničných účastníkov mohol vyhlásiť, že organizačne sa Slovensko minimálne vyrovnalo európskej špičke.

"Som veľmi rád, že sme sa ukázali ako organizátor, ktorý je schopný usporiadať takéto významné podujatie. Pridali sme slovenskú atletiku na zoznam organizátorov významných podujatí, na mapu európskej atletiky, pretože to je prvýkrát v histórii. Myslím si, že sme sa zhostili tejto úlohy dobre, v tomto výnimočnom areáli, ktorý máme v Šamoríne k dispozícii, sme pripravili podujatie, čo bolo naozaj veľmi pekné," zhodnotil Korčok pre TASR.

Usporiadatelia sa museli postarať o rekordný počet 561 štartujúcich z rekordného počtu 37 krajín. Premiérovo sa konala súťaž miešaných štafiet. "Zástupcovia jednotlivých tímov aj prezidenti federácií sa zmieňujú o tomto šampionáte v superlatívoch. Máme veľmi pozitívne ohlasy aj z Európskej atletiky (EA) ako riadiacej organizácie. Už od prvých dní, ako sem prišli, od organizovania dopravy, že majú všetci športovci rovnaké a vysoko nadštandardné podmienky na bývanie aj z pohľadu EA, dobre a zaujímavo pripravenú trať, tak majú z toho dobrý pocit," pokračoval prezident SAZ.

Nedeľňajší program uzavrel beh pre verejnosť, vďaka čomu si šampionátovú trať mohli vyskúšať tiež široké masy: "Je vidieť, že keď dostane možnosť aj taká malá krajina, ako je Slovensko, tak máme ľudí, ktorí sú schopní, šikovní a majú radi šport a dokážu organizovať aj veľké podujatie. Myslím si, že takýto kolektív sa zišiel pri slovenskej atletike v našom organizačnom tíme, ktorý spolupracuje už dlhší čas. Spoločne sme pripravovali už dva ročníky obnoveného mítingu Pravda-Televízia-Slovnaft aj iné podujatia. Osobne ma teší, že sme viac podporili bežecké hnutie, snáď využijeme popularitu behu. Najmä mladí vidia, že dávame príležitosť reprezentovať. Verím, že sa zhostia tejto šance a výsledky sa ukážu v budúcnosti."

"Štafetu" po Šamoríne prebral holandský Tilburg, kde sa na budúci rok uskutoční 25. ročník ME v krose. "V tomto im dokážeme konkurovať, aby sme im dokázali konkurovať aj na poli pretekárskom, na to ešte potrebujeme nejaký čas," dodal Korčok pre TASR.