Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Atletika

Pistoriusa čaká ďalší proces, žalobca navrhuje dlhší trest

Na archívnej snímke Oscar Pistorius v sprievode polície odchádza zo súdu v Pretórii. Foto: TASR/AP

Pistoriusa pôvodne odsúdili na päť rokov za mrežami za to, že na Valentína v roku 2013 cez zatvorené dvere toalety zastrelil svoju priateľku. Jeho čin klasifikovali ako zabitie z nedbanlivosti.

Bloemfontein 3. novembra (TASR) - Prípad hendikepovaného atléta Oscara Pistoriusa sa v Juhoafrickej republike vrátil pred Najvyšší odvolací súd. Žalobca totiž požaduje pre šesťnásobného paralympijského víťaza dlhší než šesťročný trest vo väzení. Informovala o tom agentúra AP.

Pistoriusa pôvodne odsúdili na päť rokov za mrežami za to, že na Valentína v roku 2013 cez zatvorené dvere toalety zastrelil priateľku Reevu Steenkampovú. Vtedy jeho čin klasifikovali ako zabitie z nedbanlivosti. Účastník londýnskej olympiády tvrdí, že k zabitiu došlo tragickým omylom, pretože si myslel, že v kúpeľni sa nachádza zlodej. Pri krížovom výsluchu obhajoby vyšetrovateľ prípadu priznal, že sa v dome športovca nenašli žiadne dôkazy, ktoré by jednoznačne vyvracali športovcove tvrdenia.

Minulý rok sa uskutočnil nový proces, Pistorius sa v ňom už zodpovedal za vraždu a dostal šesť rokov nepodmienečne. Podľa žalobcu je však trest stále veľmi nízky. "Sme presvedčení, že taká nízka dĺžka trestu je šokujúca a že je to veľmi nevhodný trest, ak uvážime závažnosť trestného činu, za ktorý bol udelený," uviedol hovorca štátnej prokuratúry Luvuyo Mfaku.