Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Atletika

Rusi predložili WA návrh plánu antidopingovej reformy

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Návrh plánu odráža podrobné opatrenia, ktoré chce federácia dôsledne implementovať ako súčasť procesu obnovenia, uvádza Ruská atletická federácia.

Moskva 1. septembra (TASR) - Ruská atletická federácia predložila v pondelok Svetovej atletike (WA) návrh plánu antidopingovej reformy. Ten je poslednou podmienkou k tomu, aby sa krajina vyhla vylúčeniu zo všetkých medzinárodných súťaží, vrátane budúcoročných olympijských hier v Tokiu. Informovala o tom agentúra AP.

Ruskí atléti boli na pokraji vylúčenia zo súťaží po tom, ako tamojšia federácia nestihla do 1. júla zaplatiť pokutu v celkovej hodnote 6,3 milióna amerických dolárov za systematické porušovanie antidopingových pravidiel. Atlétov zachránilo Ruské ministerstvo športu, ktoré sa WA zaviazalo vyrovnať dlhy, získalo odklad do 15. augusta a poskytlo národnej federácii prostriedky.

Do 31. augusta musela Ruská atletická federácia pripraviť reformy svojho antidopingového systému a riadenia a predložiť ich WA. "Návrh plánu odráža podrobné opatrenia, ktoré chce federácia dôsledne implementovať ako súčasť procesu obnovenia. Medzi hlavné body patrí posilnenie preventívnej a antidopingovej práce, štrukturálna reforma národnej federácie a regionálnych federácií," uviedla Ruská atletická federácia vo svojom vyhlásení. Plán nebol podľa AP sprístupnený pre verejnosť.