Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Atletika

Slováci v nedeľu odleteli, z Pekingu chcú aspoň jednu medailu

Slovenská výprava atlétov pred odchodom na MS v Pekingu v Bratislave 16. augusta 2015. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Slovenský atletický zväz (SAZ) vyslal na ďaleký východ dokopy 16 pretekárov, čo je druhá najväčšia účasť v histórii.

Bratislava 16. augusta (TASR) - Jedna medaila, finálové umiestnenie a jedno ďalšie do 12. priečky. Také sú základné ciele slovenskej výpravy, ktorej hlavná časť v nedeľu odletela na majstrovstvá sveta do Pekingu (22.-30. augusta). Slovenský atletický zväz (SAZ) vyslal na ďaleký východ dokopy 16 pretekárov, čo je druhá najväčšia účasť v histórii.

V nedeľu poobede vyrazilo z Bratislavy na letisko do Viedne spolu trinásť atlétov, trojskokanka Dana Velďáková odišla už v piatok a osemstovkárka Lucia Hrivnák Klocová so štvrtkárkou Ivetou Putalovou vyrazia v pondelok. Zo šestnástky účastníkov bolo až 14 limitárov, na základe tabuľkového postavenia v sezóne schválila Medzinárodná asociácia atletický federácií (IAAF) aj štart diaľkarky Jany Velďákovej a Putalovej. "Sme spokojní. Je to druhá najväčšia výprava Slovenska na majstrovstvá sveta v histórii, takže to vnímame veľmi pozitívne. Navyše IAAF zostrila nominačné kritéria. Približne takýto počet chceme udržať aj do budúcnosti na ďalšie vrcholné akcie," povedal podpredseda SAZ Vladimír Gubrický.

Reprezentačný šéftréner a zároveň technický vedúci výpravy Martin Pupiš zdieľal jeho názor a priznal, že po tom, čo IAAF vypísala striktné limity bez delenia na tvrdšie a mäkšie, sa trochu obával o počet Slovákov v Pekingu: "Priznám, že keď vyšli, bál som sa o dvojciferný počet. No nakoniec to dopadlo veľmi dobre."

SAZ verí, že sa výprava vráti zo šampionátu aspoň s jedným cenným kovom. "Musím povedať, že očakávania sú väčšie ako v minulosti. Hlavný cieľ je zabojovať o medailu. Najväčším kandidátom je chodec Matej Tóth. Chceli by sme minimálne jednu medailu, jedno umiestnenie do ôsmeho miesta a jedno širšie finále, to je dvanástka. Sú to reálne ambície, i keď v atletike visí medaila vždy vysoko a nedá sa hovoriť, že bude určite. No prvýkrát ideme na šampionát s vedomím, že máme medailového kandidáta. Silní sú aj kladivári. Martina Hrašnová mala síce útlm formy, no veríme, že sa dostane do finále rovnako ako Marcel Lomnický. Na posledných podujatiach Diamantovej ligy sa veľmi dobre ukazovali sestry Velďákové, rovnako Lucia Klocová. No verím, že príde aj ďalšie milé prekvapenie," povedal Pupiš pre TASR.

Tóth sa v posledných rokoch ustálil medzi svetovou špičkou. V Pekingu bude štartovať na 50 km, vlani získal na tejto trati na ME v Zürichu striebornú medailu. "Keby sme povedali, že nepatrí medzi favoritov, bol by to asi alibizmus. No tak ako na 50 km chôdze aj v maratóne sa viackrát ukázalo, že favoriti sa nedokázali presadiť. Verím, že to nebude jeho prípad," pokračoval Pupiš.

Samotný Matej Tóth si pred pretekmi verí, no upozornil na nevyspytateľnosť svojej disciplíny. "Pre mňa je to ďalšie vrcholné podujatie, vlastne už od olympiády sa ukazuje, že som schopný držať krok s najlepšími na svete. Priamo na pretekoch už bude záležať od momentálnej športovej formy a taktiež šťastia. Podstatná bude aj aklimatizácia, pretože mňa čaká skorý štart. V podstate budem štartovať o pol druhej v noci slovenského času. Práve pre to nemám príliš rád presuny na východ," uviedol. Nič však nenechal na náhodu a tak verí, že aj toto úskalie súťaže zvládne. "Príprava prebehla na 100%. Teším sa, ale všetko sa ukáže až v ten deň D. Päťdesiatka býva zradná, má mnoho úskalí. Do Pekingu idem s pokorou, no aj so svojimi ambíciami a cieľom," pokračoval.

Kým Tóth si trúfa na najvyššie méty, kladivár Marcel Lomnický krotil ambície. "Musím povedať, že mám menšie ciele ako vlani pred ME v Zürichu, keď som hovoril o medaile. Forma kolíše, necítim sa byť stabilný, no myslím si, že je to stále dosť dobré na to, aby som sa kvalifikoval do finále. Tam je to už o tom jednom dni. Prvé a druhé miesto v mužskom kladive sú jasné, takže sa bude bojovať o tretie až šieste."

Lomnický sa teší na šampionát, keďže má na Peking len dobré spomienky. "Pred deviatimi rokmi som si tam na majstrovstvách juniorov hodil rekord a získal som bronz, takže sa teším," uviedol.

Ani Martina Hrašnová nemá pred šampionátom ideálnu formu. "Od mája som nemala štart, na ktorom by som hodila cez 70 metrov, takže ani moje sebavedomie nie je ideálne. Nejdem tam v najlepších podmienkach, ale myslím si, že som dosť skúsená, aby som sa dostala do finále," povedala.

Slovenská výprava na MS (16): Iveta Putalová (400 m), Lucia Hrivnák Klocová (800 m), Katarína Berešová (maratón), Jana Velďáková (diaľka), Dana Velďáková (trojskok), Martina Hrašnová (kladivo), chodkyne Mária Gáliková a Mária Czaková (20 km), Jozef Repčík (800 m), Matúš Bubeník (výška), Marcel Lomnický (kladivo), Patrik Žeňúch (oštep), chodci Anton Kučmín (20 km), Matej Tóth, Dušan Majdán, Martin Tišťan (50 km)