Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Atletika

Športový súd bude riešiť odvolanie Cartera aj viceprezidenta FIFA

Americký bežec Carter Nesta (vľavo). Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Doping odhalilo opätovné testovanie vzorky moču z Pekingu.

Lausanne 11. septembra (TASR) - Športový arbitrážny súd (CAS) vo švajčiarskom Lausanne sa bude zaoberať odvolaním jamajského atléta Nestu Cartera 15. novembra. Verdikt sa očakáva o niekoľko týždňov neskôr. Carter sa odvolal proti dištancu, ktorý mu dal Medzinárodný olympijský výbor (MOV) za zistenie zakázaného stimulantu methylhexanamín na OH 2008.

Doping odhalilo opätovné testovanie vzorky moču z Pekingu. Pozitívny nález spôsobil diskvalifikáciu celej zlatej jamajskej štafety na 4x100 metrov, ktorá triumfovala v zložení Carter, Michael Frater, Usain Bolt a Asafa Powell vo svetovom rekorde 37,10 sekundy. Bolt tak musel vrátiť jednu zo svojich deviatich zlatých olympijských medailí. V pondelok o tom informovala agentúra AP.

CAS bude v novembri riešiť odvolanie Čchung Mong-juna proti dištancu


Športový arbitrážny súd (CAS) vo švajčiarskom Lausanne sa bude 14. novembra zaoberať odvolaním bývalého viceprezidenta Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Čchung Mong-juna proti dištancu na päť rokov. Verdikt by mal byť známy o niekoľko týždňov neskôr.

Čchung chcel v roku 2015 kandidovať na prezidenta FIFA a nahradiť na poste vtedajšieho šéfa Seppa Blattera. Na základe podnetu etickej komisie ho však začali vyšetrovať v súvislosti s nekalými praktikami pri pridelení MS 2018 a MS 2022. Čchung dostal trest na šesť rokov, ktorý odvolacia komisia FIFA zredukovala o rok. V pondelok o tom informovala agentúra AP.