Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Atletika

Tóth pred odletom do JAR stihol fandiť biatlonistkám: Bol som v tranze

Na snímke zľava olympijský víťaz v chôdzi na 50 km z LOH 2016 v brazílskom Riu de Janeiro Matej Tóth a jeho tréner Matej Spišiak počas brífingu v sídle Slovenského atletického zväzu (SAZ) pred odletom na sústredenie do Juhoafrickej republiky 15. februára 2018 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Tridsaťpäťročný chodec stavil na osvedčené podmienky, v JAR absolvuje už štvrté sústredenie v kariére.

Bratislava 15. februára (TASR) – Olympijský víťaz v chôdzi na 50 km z Ria de Janeiro 2016 Matej Tóth odletel vo štvrtok podvečer, spolu s ďalšími slovenskými pretekármi, na štvortýždňové sústredenie do juhoafrického Johannesburgu. "Je to moje prvé sústredenie po olympijských hrách. Juhoafrická republika ponúka výborné klimatické podmienky. Časový posun je tam minimálny, iba jedna hodina späť, takže z tohto pohľadu nám vypadla aklimatizácia," povedal Tóth na tlačovej konferencii pred odchodom.

Tridsaťpäťročný chodec stavil na osvedčené podmienky, v JAR absolvuje už štvrté sústredenie v kariére. "Bude to vrchol mojej prípravy v zimnej časti. Pracovať budeme v nadmorskej výške do 1700 m s minimálnym obmedzením, nie je to nijaká mimoriadna vysoká výška, kde by sme museli stráviť určitý čas aklimatizáciou. V Juhoafrickej republike sa budeme pripravovať už po štvrtýkrát, ideme tretíkrát do toho istého hotela, na to isté miesto. Máme osvedčené tréningové trate, mám rád okruh medzi domčekmi v polotieni a tieni. Teploty sa tam pohybujú okolo 25 stupňov. Máme prepracovanú celkovú logistiku, vyskúšanú výbornú stravu. Napriek rozlúčke s rodinou sa na sústredenie teším, budem mať pokoj na kvalitnú prácu."

Po návrate domov bude štartovať na Dudinskej päťdesiatke (v sobotu 24. marca). "Celú prípravu robím pokorne. Ideme krok za krokom. Všetko budeme smerovať, aby prišiel úspech aj v tomto lete. Musím rešpektovať aj organizmus. Život nás naučil, že si netreba dávať veľké ciele, ale vízia a chuť na to u mňa je. Budeme robiť všetko pre to, aby sme sa pripravili na vrchol sezóny - na majstrovstvá Európy v Berlíne (7. – 12. augusta)."

Podľa trénera Mateja Spišiaka sa Tóth už približuje forme z rokov 2015 a 2016, keď vyhral majstrovstvá sveta i olympijské zlato. "Jeho najväčšia pretekárska forma ešte len príde. Momentálne sme v takých troch štvrtinách zimnej prípravy, čaká nás posledný najťažší blok vysokohorskej prípravy. Keď sme to porovnávali s úspešnými rokmi 2015-2016, Maťo sa už veľmi približuje k tým najlepším tréningom a v niektorých parametroch je už na tej istej úrovni. Potrebujeme dobre doklepnúť záver a myslím si, že na sezónu bude dobre pripravený. V Johannesburgu chceme zvládnuť týždenne okolo 180 kilometrov, možno aj viac. Takže dokopy to bude okolo 600 kilometrov."

Matej Tóth trénoval aj vo štvrtok, v deň odletu do JAR. Ale v plánovanom tréningu zvolil kompromis. V televízii sledoval preteky biatlonistiek na zimných olympijských hrách. "Z ďalšej striebornej medaily Nasti Kuzminovej som uveličený. Nasti som to aj napísal. Je to obrovská motivácia nielen pre tých, čo sú na ZOH a majú medailovú vzpruhu, ale aj pre nás letných športovcov. O to viac sa teším, že sa k nej dnes fantastickým výkonom pridala aj Pavlína Fialková, naša kolegyňa z Dukly Banská Bystrica. V mojom dnešnom plánovanom tréningu som preto nebehal vonku, ale zostal som doma na ležadle, aby som mohol preteky sledovať. Ich priebeh mi celkom slušne dvíhal tepovú frekvenciu. Bol som v tranze."

Tóth vyštudoval športovú žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre a skúsenosti zo štúdia chce využiť aj v praxi. "V batožine mám nabalených aj niekoľko kníh na čítanie. Tipujem, že ich za dva-tri týždne prečítam. Keď už nebudem mať čo čítať, začnem pracovať na tej svojej knihe. S novinárom Michalom Černým sme sa dohodli, že práve v Afrike začnem písať. Zatiaľ neviem, ako sa to vyvinie, čo z toho bude, aj preto neviem povedať nejaké podrobnosti o jej obsahu. Posledný týždeň tomu obetujem každý deň dve-tri hodiny. Teším sa, je to pre mňa ďalšia výzva. Ak všetko dobre dopadne, možno v blízkej budúcnosti vyjde kniha o mne."