Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Atletika

Žukov je presvedčený o štarte Rusov v Riu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) suspendovala športovcov "zbornej" zo svojich podujatí, tí chýbali aj na minulotýždňových halových MS v Portlande.

Moskva 23. marca (TASR) - Prezident Ruského olympijského výboru (ROC) Alexander Žukov je presvedčený, že atléti z jeho krajiny budú môcť štartovať na OH v Rio de Janeiro. Reagoval tak v deň, keď britský denník Times priniesol informáciu o zatajovanom dopingu medzi ruskými plavcami.

Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) suspendovala športovcov "zbornej" zo svojich podujatí, tí chýbali aj na minulotýždňových halových MS v Portlande. Dôvodom boli potvrdené správy o systematickom dopingu v ruskej atletike. Dištanc sa provizórne týka aj účasti na olympiáde. "Súhlasíme s názorom prezidenta svetového olympijského hnutia Thomasa Bacha, podľa ktorého všetci 'čistí' atléti majú právo na olympiáde štartovať. Pracujeme na tom, aby sme našich športovcov lepšie ochránili," uviedol Žukov pre agentúru Tass.

Times vo svojom stredajšom vydaní priniesol informácie, že počet dopujúcich ruských plavcov je vyšší ako sa verejnosť v skutočnosti dozvie. Britské periodikum má údajne dôkazy o tom, že výsledky testov sú aj u plavcov modifikované a zmanipulované. "Sergej Portugalov, šéf Ruskej federácie atletických lekárskych komisií a lekár, ktorý má na svedomí škandál v atletike, nútil do dopingu aj plavcov," píše Times.

Zatiaľ posledným prípadom je majsterka sveta na 100 m prsia Julija Jefimovová. Bronzová olympijská medailistka z Londýna 2012 a štvornásobná svetová šampiónka mala pozitívny dopingový test na meldónium. V jej prípade ide o druhú recidívu, už predtým si odpykala 16-mesačný dištanc za anabolické steroidy. Teraz jej ako jednej z favoritiek na zlato z Ria na prsiarskej stovke hrozí doživotný dištanc.