Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

11.000 Sýrčanov ušlo z vlasti za uplynulých 24 hodín

Jeden z utečeneckých táborov. Foto: TASR/AP Photo

Grék Panos Mumtzis, koordinátor Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) pre daný región, dnes novinárov v Ženeve informoval, že za jediný deň dorazilo 9000 sýrskych utečencov do Turecka.

Ženeva 9. novembra (TASR) - Za uplynulých 24 hodín ušlo pred bojmi zo svojej vlasti vyše 11.000 Sýrčanov, informovala dnes OSN s tým, že ide o nezvyčajne vysoký nárast počtu utečencov.

Grék Panos Mumtzis, koordinátor Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) pre daný región, dnes novinárov v Ženeve informoval, že za jediný deň dorazilo 9000 sýrskych utečencov do Turecka a po tisíc do Jordánska a Libanonu. Celkový počet sýrskych utečencov, registrovaných UNHCR, tak prekročil 408.000.

Tunisan Radhouane Nouicer, ktorý je humanitárnym koordinátorom OSN pre Sýriu, po stretnutí k humanitárnej pomoci Sýrii povedal, že v krajine bez prestania narastá násilie.

Turecké štátne médiá informovali, že do Turecka dorazilo v noci nadnes 26 sýrskych armádnych dezertérov, vrátane dvoch generálov. V tureckých táboroch sa v súčasnosti nachádza vyše 120.000 registrovaných sýrskych utečencov, avšak desiatky tisíc ďalších neregistrovaných žijú v tureckých pohraničných mestách a dedinách.