Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Abbás: USA sú po vete rezolúcie zodpovedné za krviprelievanie v Gaze

Na snímke palestínsky prezident Mahmúd Abbás. Foto: TASR/AP

Vojna medzi Izraelom a Hamasom vypukla 7. októbra po bezprecedentnom útoku militantov z tohto palestínskeho hnutia na Izrael, pri ktorom zabili vyše 1200 ľudí, najmä civilistov.

Ramalláh 9. decembra (TASR) - Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v sobotu vyhlásil, že Spojené štáty sú "zodpovedné za prelievanie krvi" detí v Pásme Gazy po tom, ako vetovali rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN), ktorá vyzývala na okamžité humanitárne prímerie vo vojne medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Postoj Ameriky je podľa prezidenta agresívny a nemorálny, predstavuje flagrantné porušenie všetkých humanitárnych princípov a hodnôt, a Spojené štáty sú tak podľa neho zodpovedné za krviprelievanie palestínskych detí, žien a seniorov v Pásme Gazy," uviedla kancelária prezidenta Abbása vo vyhlásení.

BR OSN hlasovala o danej rezolúcii v piatok. Za jej prijatie hlasovalo 13 z 15 členov tejto rady, proti boli USA a hlasovania sa zdržala Veľká Británia. Spojené štáty pritom uviedli, že rezolúciu vetovali, pretože by "dostala hnutie Hamas na miesto, z ktorého by mohlo zopakovať svoje činy zo 7. októbra".

Vojna medzi Izraelom a Hamasom vypukla 7. októbra po bezprecedentnom útoku militantov z tohto palestínskeho hnutia na Izrael, pri ktorom zabili vyše 1200 ľudí, najmä civilistov. Izrael následne v Pásme Gazy spustil pozemnú i vzdušnú ofenzívu, ktorá si doteraz podľa palestínskych úradov vyžiadala viac než 17.400 obetí, väčšinou žien a detí.