Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Aféra Odebrecht v Ekvádore: Parlament zvolil novú viceprezidentku

Na archívnej snímke María Alejandra Vicuňová Foto: Wikipedia

María Alejandra Vicuňová, 39-ročná psychologička, zastávala predtým funkciu ministerky mestského rozvoja a plánovania.

Quito 7. januára (TASR) - Ekvádorský parlament zvolil v sobotu za novú viceprezidentku krajiny Maríu Alejandru Vicuňovú, ktorá v tejto funkcii nahradí Jorgeho Glasa, odsúdeného na šesť rokov väzenia za účasť v rozsiahlom korupčnom škandále. Vicuňová, 39-ročná psychologička, zastávala predtým funkciu ministerky mestského rozvoja a plánovania. Píše o tom agentúra AP.

Štyridsaťosemročný Glas je najvyššie postaveným latinskoamerickým politikom, ktorého usvedčili a poslali za mreže v rámci vyšetrovania rozsiahleho škandálu zahŕňajúceho brazílsku stavebnú spoločnosť Odebrecht.

Najvyšší ekvádorský súd mu udelil vlani 13. decembra šesťročný trest po tom, ako bol uznaný za vinného za prebratie 13,5 milióna dolárov ako úplatok v kauze Odebrecht. Glas však opakovane popiera, že by bol nejaký úplatok prijal, a svoje uväznenie označuje za politicky motivovaný útok.

Jorge Glas bol zároveň aj najvyššie postaveným ekvádorským predstaviteľom vyšetrovaným za prijatie časti zo sumy 33 miliónov dolárov, ktoré stavebný gigant Odebrecht podľa vlastného priznania vyplatil výmenou za kontrakty.