Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Afganistan ešte nie je pripravený na odchod vojakov, tvrdí A. Vershbow

Na snímke zástupca generálneho tajomníka NATO Alexander Vershbow Foto: TASR/Vladimír Benko

Domáce obyvateľstvo podľa Vershbowa už v súčasnosti vedie zhruba 40 percent operácií na svojom území.

Bratislava 14. apríla (TASR) - Hoci NATO ráta s postupným odchodom vojsk a odovzdávaním moci v Afganistane po roku 2014, dnes táto krajina na odchod Severoatlantickej aliancie ešte nie je pripravená. V rozhovore pre TASR to uviedol zástupca šéfa NATO Alexander Vershbow, ktorý sa v Bratislave zúčastnil na bezpečnostnom fóre GLOBSEC.

"Ak by sa NATO rozhodlo opustiť (Afgancov) zajtra, tak, samozrejme, ešte nie sú pripravení. Ale NATO neodíde zajtra, NATO sa zaviazalo ostať až do roku 2014... A koncom roku 2014 sme presvedčení, že budú pripravení prevziať plnú zodpovednosť. Chcem však povedať, že sa neotočíme chrbtom Afganistanu ani po roku 2014. NATO je pripravené na vytrvalé partnerstvo s touto krajinou," povedal.

Domáce obyvateľstvo podľa Vershbowa už v súčasnosti vedie zhruba 40 percent operácií na svojom území. Afganské bezpečnostné sily sú navyše schopné samé trénovať nových vojakov. "Myslím si, že sme svedkami obrovského progresu v oblasti budovania afganských bezpečnostných zložiek zhruba na 350.000 ľudí. A zlepšujú sa aj z hľadiska kvality rovnako ako kvantity," doplnil. Od členských krajín bude podľa neho NATO očakávať, že budú aj po roku 2014 poskytovať finančnú podporu, ktorá by zabezpečila udržateľnosť afganských síl.

Slovensko má v súčasnosti v rámci operácie ISAF v Afganistane 344 príslušníkov Ozbrojených síl. Najviac ich pôsobí na leteckej základni Kandahár. Celkove sa v krajine v rámci operácie ISAF vystriedalo viac ako 2300 slovenských vojakov.