Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pri útokoch Talibanu a IS zahynulo v Afganistane najmenej 30 ľudí

Bezpečnostné zložky hliadkujú neďaleko afganskej centrály NATO v Kábule, kde sa odpálil samovražedný atentátnik v sobotu ráno 24. februára 2018. Foto: TASR/AP

V metropole Kábul zabil v sobotu ráno najmenej dvoch ľudí samovražedný atentátnik, ktorý sa vyhodil do vzduchu neďaleko afganskej centrály NATO. Zranenia utrpelo ďalších sedem osôb.

Kábul 24. februára (TASR) - Najmenej 30 ľudí prišlo o život pri štyroch útokoch zameraných proti bezpečnostným silám v Afganistane, ku ktorým sa prihlásili povstalci z radikálneho hnutia Taliban a džihádisti zo skupiny Islamský štát (IS).

V metropole Kábul zabil v sobotu ráno najmenej dvoch ľudí samovražedný atentátnik, ktorý sa vyhodil do vzduchu neďaleko afganskej centrály NATO. Zranenia utrpelo ďalších sedem osôb, príslušníkov bezpečnostných síl i civilistov, uviedol hovorca ministerstva vnútra pre agentúru DPA.

Zodpovednosť za čin neskôr prevzala skupina IS vo vyhlásení, v ktorom podľa agentúry AP uviedla, že terčom jej útočníka so samovražednou vestou bolo ústredie afganskej tajnej služby v centre Kábulu.

V západoafganskej provincii Faráh zaútočili v noci na sobotu početní bojovníci Talibanu na menšiu armádnu základňu v okrese Bálá Bulúk. Boje trvali niekoľko hodín a zahynulo pri nich najmenej 25 vojakov, informoval člen provinčnej rady Mohammad Núrzaj. Základňa je podľa jeho slov znova v rukách vládnych síl, členovia Talibanu však odtiaľ odniesli mnoho zbraní.

V hlavnom meste provincie Helmand na juhu krajiny, Laškargáhu, explodovala ráno bomba uložená v aute vo dvore tamojšej pobočky tajnej služby NDS. Výbuch zabil najmenej jedného človeka, 16 ďalších utrpelo zranenia. Afganské médiá priniesli zábery zdevastovaného dvora objektu so zrútenými múrmi.

Pri ďalšom útoku bombou uloženou vo vozidle na základňu armády v okrese Nadali v Helmande prišlo o život najmenej dvaja vojaci, oznámila provinčná polícia.