Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

K zodpovednosti za útok na kábulský hotel sa prihlásil Taliban

Najmenej päť civilistov bolo zabitých pri sobotňajšom útoku ozbrojencov na hotel Intercontinmntal v afganskej metropole Kábul, 21. januára 2018. Foto: TASR/AP

Svedok, ktorý sa v čase útoku nachádzal v hoteli, uviedol, že ozbrojenci búchali na dvere hotelových izieb, pričom hľadali cudzincov a afganských vládnych zamestnancov, ktorých následne strieľali.

Kábul 21. januára (TASR) - Afganské bezpečnostné sily ukončili zásah v hoteli Intercontinental v metropole Kábul, na ktorý v sobotu zaútočila skupina ozbrojencov. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie afganského ministerstva vnútra.

K zodpovednosti za útok na hotel Intercontinental v afganskej metropole Kábul, pri ktorom zahynulo najmenej šesť ľudí, sa v nedeľu prihlásilo militantné hnutie Taliban. Informovala o tom agentúra DPA.

Vo vyhlásení Talibanu sa uvádza, že útok uskutočnili piati bojovníci hnutia.

Pri útoku, ktorý sa začal v sobotu podvečer, keď najmenej štyria ozbrojenci prenikli do hotela a spustili paľbu na jeho hostí, zahynulo šesť ľudí vrátane jednej cudzinky. Najmenej osem ľudí utrpelo zranenia. Ďalších 153 osôb vrátane 41 cudzincov sa príslušníkom afganských špeciálnych síl podarilo zachrániť. Pri zásahu, ktorý trval takmer 13 hodín, zahynuli aj štyria útočníci, povedal hovorca afganského ministerstva vnútra Nadžíb Dániš.

Očitý svedok, ktorý sa v čase útoku nachádzal v hoteli, uviedol, že ozbrojenci búchali na dvere hotelových izieb, pričom hľadali cudzincov a afganských vládnych zamestnancov, ktorých následne strieľali.

"Neviem presne koľko obetí si útok vyžiadal, ale je ich viac, ako sa oficiálne uvádza," povedal pre DPA pracovník afganského ministerstva telekomunikácií, ktorý bol v čase útoku v hoteli na konferencii usporiadanej ministerstvom.