Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Afganská vláda a Taliban spolu prvýkrát rokovali o prepúšťaní väzňov

Afganský prezident Ašraf Ghaní (uprostred), archívna foto. Foto: TASR/AP

Afganský prezident Ašraf Ghaní podpísal tento mesiac dekrét, podľa ktorého by vláda do začiatku rokovaní prepustila 1500 talibov a zvyšných 3500 až v ďalšej etape.

Washington 23. marca (TASR) - Spojené štáty usporiadali prvé kolo technických rokovaní medzi afganskou vládou a militantným hnutím Taliban, ktoré sú zamerané na prepúšťanie väzňov. Americký splnomocnenec pre mierový proces v Afganistane Zalmay Khalilzad uviedol v nedeľu na Twitteri, že rokovania v podobe telekonferencie trvali vyše dve hodiny, pričom ich zhodnotil ako "seriózne" a "podrobné", informovala tlačová agentúra DPA.

Pokračovanie tohto dialógu, ku ktorému napomohol aj Katar, sa podľa neho očakáva ešte v priebehu tohto týždňa.

Spojené štáty podpísali 29. februára s afganským militantným hnutím Taliban dohodu o prímerí, ktorá zahŕňa stiahnutie amerických vojenských jednotiek z Afganistanu.

Dohoda má viesť k dialógu medzi Talibanom a vládou v Kábule. Tá mala ešte pred začiatkom vnútroafganských rokovaní prepustiť 5000 väznených členov Talibanu, čo však neurobila. Afganský prezident Ašraf Ghaní podpísal tento mesiac dekrét, podľa ktorého by vláda do začiatku rokovaní prepustila 1500 talibov a zvyšných 3500 až v ďalšej etape.

"Prepúšťanie väzňov oboma stranami je dôležitým krokom v mierovom procese, ako je konštatované v dohode medzi Spojenými štátmi a Talibanom, a tiež rozhodujúcim z humanitárnych dôvodov," napísal Khalilzad vo svojom tvíte.