Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Afgánski politici si myslia, že útok na dedinčanov spáchali viacerí

Poslanec a predseda komisie Náhim Hamídsaj uviedol, že dedinčanov usmrtilo a ich telá spálilo "viac ako 12 vojakov".

Kábul 18. marca (TASR) - Komisia afganského parlamentu dnes spochybnila, že masakru v dvoch dedinách v Kandaháre spáchal jeden človek, informovala tlačová agentúra DPA.

Poslanec a predseda komisie Náhim Hamídsaj uviedol, že dedinčanov usmrtilo a ich telá spálilo "viac ako 12 vojakov". Podľa jeho slov všetci dedinčania, s ktorými sa členovia komisie rozprávali, hovorili o 15 až 20 útočníkoch.

Proti teórii jedného útočníka hovorí podľa Hamídsaja aj to, že k masakre došlo na rôznych miestach. Jeden z domov, kde prišli o život civilisti, leží severne od americkej základne, z ktorej prišiel útočník alebo útočníci.

"Ďalšie dva domy sú v inej dedine, južne od základne. Medzi základňou a domami sú najmenej štyri kilometre," povedal predseda komisie.

Minulý týždeň prišlo pri masakre v Kandaháre o život 16 civilistov, z toho deväť detí. Spojené štáty podozrievajú 38-ročného rotmajstra Roberta Balesa, ktorého medzitým previezli do vojenského väzenia v Kansase. Afganský parlament žiadal, aby bol proces s vojakom verejný.