Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Africká únia odsúdila protiústavnú zmenu vlády v Mali

Muž drží národnú vlajku počas osláv v uliciach malijského mesta Bamako 18. augusta 2020. Foto: TASR/AP

Vodcovia vojenskej vzbury predtým oznámili, že v "rozumnom čase" spustia v krajine politické zmeny a uskutočnia nové voľby.

Johannesburg 19. augusta (TASR) - Predseda Africkej únie (AÚ) a prezident Juhoafrickej republiky (JAR) Cyril Ramaphosa v stredu odsúdil "protiústavnú zmenu vlády" v Mali a žiadal o prepustenie lídrov tejto krajiny. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

Ramaphosa prvýkrát oficiálne zareagoval na to, že vodcovia vojenskej vzbury v Mali v utorok zadržali prezidenta Ibrahima Boubacara Keitu a prinútili ho podať demisiu.

Šéf AÚ vydal oficiálne vyhlásenie, v ktorom žiada "malijskú armádu o prepustenie prezidenta, premiéra, ministrov a ďalších vládnych výkonných pracovníkov z väzby".

Vodcovia vojenskej vzbury predtým oznámili, že v "rozumnom čase" spustia v krajine politické zmeny a uskutočnia nové voľby.

Národný výbor pre spásu ľudu (CNSP) "sa rozhodol prevziať zodpovednosť pred ľudom a dejinami", povedal v štátnej televízii ORTM zástupca veliteľa malijského letectva Ismaël Wagué.

V Mali sa od začiatku júna pravidelne konali protesty, ktorých účastníci žiadali odstúpenie 75-ročného prezidenta. Opozícia Keitu obviňuje zo zastrašovania a kupovania hlasov počas parlamentných volieb v apríli 2020, v ktorých jeho vláda získala väčšinu.

Aj krajiny susediace s Mali už varovali pred protiústavnými zmenami moci. Združenie krajín západnej Afriky (ECOWAS) vzburu odsúdilo a avizovalo, že uzavrie pozemné a vzdušné hranice Mali a uvalí sankcie voči "všetkým pučistom, ich pomáhačom a spojencom".

V súvislosti so situáciou v Mali sa v stredu uskutoční mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN).