Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Agentúra EMA nechce pri svojom sídle v Amsterdame erotickú štvrť

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Proti plánom mesta sa postavili aj miestni obyvatelia, ktorí si neželajú nové centrum v blízkosti svojich obydlí.

Haag 21. decembra (TASR) - Európska agentúra pre lieky (EMA) vyjadrila vo štvrtok "mimoriadne znepokojenie" v súvislosti s návrhom úradov v Amsterdame na presun štvrte, kde sa legálne prevádzkuje prostitúcia, z centra na okraj tohto mesta – a do blízkosti sídla EMA. Informovala o tom agentúra AFP, píše TASR.

V rámci kontroverzne prijímaného plánu amsterdamskej radnice sa má štvrť De Wallen, známa ako "štvrť červených svetiel", premiestniť z historického centra do nového "erotického centra", ktoré sa má vybudovať v južnej časti mesta.

Vedenie mesta svoj návrh predloží mestskej rade začiatkom budúceho roka. V prípade schválenia projektu by nové erotické centrum mohli otvoriť pre verejnosť o sedem rokov.

Primátorka Amsterdamu Femke Halsemová chce týmto spôsobom zbaviť Amsterdam nálepky "mesta hriechu" a zároveň znížiť počet turistov a obmedziť drobnú kriminalitu v centre metropoly.

EMA, ktorá sa po odchode Spojeného kráľovstva z Európskej únie presťahovala z Londýna do Amsterdamu, vo svojom vyhlásení uviedla, že nové erotické centrum by mohlo okrem iného ovplyvniť bezpečnosť ľudí pracujúcich v jej kanceláriách do neskorých hodín.

Proti plánom mesta sa postavili aj miestni obyvatelia, ktorí si neželajú nové centrum v blízkosti svojich obydlí, aj samotní poskytovatelia sexuálnych služieb. Rôzne petície proti tomuto zámeru podpísali desaťtisíce ľudí, ktorí namiesto sťahovania žiadajú zabezpečiť vo štvrti De Wallen lepšie opatrenia na "kontrolu davu" a väčší policajný dohľad.

Europa Boulevard je jedným z troch možných miest pre erotické centrum, ktoré by malo mať 100 miestností pre osoby pracujúce v sexbiznise, čo by úradom umožnilo zatvoriť rovnaký počet verejných domov v centre mesta.