Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Aj islam patrí už medzičasom do Nemecka, tvrdí Merkelová

Na archívnej snímke Angela Merkelová. Foto: TASR/AP

Historicky je Nemecko charakterizované kresťansky, židovsky, avšak medzičasom žijú v spolkovej republike milióny moslimov.

Berlín 16. marca (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa nestotožnila s vyjadrením svojho nového ministra vnútra Horsta Seehofera, podľa ktorého islam nepatrí do Nemecka. Prostredníctvom hovorcu spolkovej vlády Steffena Seiberta mu Merkelová v piatok protirečila slovami: "Aj islam patrí medzičasom do Nemecka".

Historicky je pre Nemecko charakterizované kresťansky, židovsky, avšak medzičasom žijú v spolkovej republike milióny moslimov. "Na báze našich hodnôt a právneho poriadku patrí aj ich náboženstvo do Nemecka, konštatoval podľa Bavorského rozhlasu Seibert.

Postoj spolkovej vlády sa opiera, ako zdôraznil, o veľký rešpekt pred moslimami, ktorí žijú v krajine, úsilie o spolunažívanie s nimi v harmonickom vzťahu, o hľadanie dialógu, výmenu a vyváženosť. Tento postoj je podľa jeho slov zrejmý aj z rozhovoru, ktorý pre piatkové vydanie denníka Bild poskytol spolkový minister vnútra.