Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Ak v rokovaniach nenastane prelom, Irán opäť zaplatí, vyhráža sa Obama

Barack Obama Foto: TASR/AP

Obama vyslovil i nádej v súvislosti s vyhliadkami na zmenu na komunistickej Kube. Myslí si, že v nasledujúcich rokoch by krajina mohla mať možnosť začať proces zmiernenia.

Cartagena 16. apríla (TASR) - Na Irán budú uvalené ďalšie sankcie v prípade, ak počas nasledujúcich mesiacov nenastane prelom v jadrových rokovaniach Teheránu so svetovými mocnosťami, povedal dnes americký prezident Barack Obama.

"Domnievam sa, že stále máme okienko, v ktorom by sme tento konflikt mohli vyriešiť diplomaticky. Toto okienko sa zatvára a Irán z neho musí vyťažiť," povedal Obama na tlačovej konferencii v kolumbijskom meste Cartagena, kde sa zúčastnil na víkendovom Americkom summite.

"Tieto rokovania nebudeme mať preto, aby sme ďalej predlžovali stagnujúci proces," upozornil prezident USA.

Obama zároveň vyjadril nádej v súvislosti s vyhliadkami na zmenu na komunistickej Kube a dodal, že v nasledujúcich rokoch by krajina mohla mať možnosť začať proces "zmiernenia". Ako spresnil, Spojené štáty by privítali slobodnú Kubu.

Rozkol ohľadne nesúhlasu USA s účasťou komunistickej Kuby na ďalšom Americkom summite 33 krajín západnej pologule viedol k zlyhaniu dohody o spoločnej záverečnej deklarácii.

Proti účasti Kuby na Amerických summitoch boli len USA a Kanada. Spojené štáty, ktoré na Kubu uvalili ekonomické embargo pred polstoročím, tvrdia, že ostrovný štát nespĺňa demokratické štandardy summitu.

Obama sa opäť sústredí na vnútornú politiku

Americký prezident Barack Obama sa po návrate zo summitu v Kolumbii opäť sústredí na zotavovanie americkej ekonomiky a volebnú kampaň. Senát má dnes hlasovať o Obamovom návrhu na zvýšenie daní pre milionárov. Informovala o tom agentúra AP.

Návrh má len malú šancu prejsť pri hlasovaní v Kongrese. Obama ho však vo volebnom roku predložil ako tému, ktorou sa snaží poukázať na hlboké rozdiely medzi ním a jeho pravdepodobným republikánskym vyzývateľom Mittom Romneym.

Šéf Bieleho domu sa do Washingtonu vrátil v noci nadnes. Kľúčovú dohodu o voľnom obchode s Kolumbiou priniesol pripravenú tak, že na budúci mesiac sa bude môcť plne uviesť do platnosti. Mal tiež viacero stretnutí s lídrami Latinskej Ameriky.

Na summite sa však prejavili aj staré i nové názorové trhliny medzi Spojenými štátmi a ich južnými susedmi - od výzvy na skončenie americkej izolácie Kuby až po snahu niektorých latinskoamerických lídrov o legalizáciu drog.

Obamovu cestu zatienili obvinenia voči nemiestnemu správaniu sa agentov úradu na ochranu osôb a armádnych príslušníkov pred príchodom amerického prezidenta do Cartageny.

Na tlačovej konferencii v Cartagene šéf Bieleho domu povedal, že ak sa obvinenia preukážu, "samozrejme, že budem nahnevaný". Americké tajné zložky stiahli 11 agentov a postavili ich mimo službu za profesionálne pochybenie. Prípad sa vyšetruje.

Piatich príslušníkov armády, spolupracujúcich s tajnou službou, poslali na základne. Čaká ich vyšetrovanie údajného škandálu s prostitútkami.

Obama už vyžadoval, aby vyšetrovanie prípadu bolo dôkladné a nekompromisné. "Keď cestujeme do iných krajín, reprezentujeme ľud Spojených štátov a očakávam, že sa budeme správať podľa najvyšších štandardov," skonštatoval Obama.

Prípad sa môže dostať na pretras aj do amerického Kongresu. Najmenej jeden republikánsky predseda výboru už vyslovil predpoklad, že škandál možno nebol ojedinelým incidentom.